Ingezonden persbericht


18 januari 2011

Lector presenteert boek 'Van spel tot serious gaming'

Diny van der Aalsvoort, Lector Spel bij Hogeschool Utrecht, overhandigt vandaag het boek 'Van spel tot serious gaming: spel en spelen in de padagogische beroepspraktijk' aan Huib de Jong, lid van het College van Bestuur van Hogeschool Utrecht. Met dit boek onderstreept zij de noodzaak van spel in de pedagogische beroepspraktijk en beschrijft zij de vervagende grens tussen spelen en leren. Het boek is een samenwerking van docenten van verschillende hogescholen, gemeente Utrecht en vrijgevestigde specialisten over spel. De grens tussen spel en spelen in educatie en in de vrije tijd is door de intrede van buitenschoolse opvang vervaagd. De grens tussen spelen en leren is door verschuivende opvattingen ook onduidelijker geworden. Dit boek geeft weer hoe professionals in de praktijk bij spel verantwoord gebruik kunnen maken van de verschillende theoretische opvattingen die er bestaan.

'Spel en spelen zijn essentieel voor de ontwikkeling van het kind, in elke vorm en in iedere fase van hun leven. Dit vergt inzicht en competenties van alle pedagogische begeleiders van het kind en de opleiders van deze pedagogische begeleiders', aldus Diny van de Aalsvoort, lector Spel van Hogeschool Utrecht. 'De kern van mijn boodschap is dat je bij spel verantwoord gebruik moet maken van de opvattingen van de theoretici die in het boek zijn beschreven.' Het bijzondere van het boek is de link die het legt tussen het groeiend aantal instanties die zich beroepshalve met spel van kinderen en jongeren bezighouden. In de huidige praktijk lijken dit gescheiden circuits.

Theorie versus praktijk

Ooit is het belang van spel door denkers, die veel invloed hadden op onderwijsvisies, uitgewerkt. Er bestaan echter veel misvattingen over de functie van spel en over de manier waarop je spel kan begrijpen. Het eerste deel van het boek verwoord het gedachtegoed van John Dewey. Levy Vygotski en Jean Piaget. Deze drie denkers hebben de hedendaagse opvattingen over spel in educatie sterk beïnvloed en hebben niets van hun kracht verloren. Het tweede deel van het boek bespreekt hoe spel en spelen in de huidige beroepspraktijk vorm kan krijgen. Aan de hand van vier thema's, 'spel in de beroepspraktijk van de onderbouw en bovenbouw', 'buiten spelen', 'gamen in de klas' en 'spelbegeleiding', spreken specialisten uit de beroepspraktijk vanuit hun kennis en ervaring over de functie van spel en hoe dit in de praktijk te bevorderen, zowel op school als buiten school.

Het boek richt zich op opleiders en hun studenten van hogescholen in het kader van de opleiding tot leerkracht in het primair onderwijs, tot docent in het secundair onderwijs en tot pedagoog in vroege en naschoolse opvang.

Het boek is te verkrijgen bij ACCO Uitgeverij (Leuven/Den Haag), prijs ¤ 30, ISBN 978-90-334-8080-5

Het volledige persdocument vindt u ook op onze site.

Over Hogeschool Utrecht
Hogeschool Utrecht (HU) is een kennisorganisatie die door hoogwaardig onderwijs en onderzoek werkt aan innovatie en professionalisering van de beroepspraktijk en aan de persoonlijke ontwikkeling van talent. De 3.200 medewerkers van de HU verzorgen hoger onderwijs voor 39.000 studenten via 68 bachelors en 24 masters. Promoverende docenten en excellente studenten verrichten toegepast onderzoek onder leiding van ruim 40 lectoren en geclusterd in 6 kenniscentra. Hogeschool Utrecht heeft vestigingen in Utrecht en Amersfoort.