Gemeente Dordrecht

Gemeente start met uitvoering boombeheerplan in Wantijpark

Dinsdag 18 januari start de gemeente Dordrecht met de uitvoering van het boombeheerplan in het Wantijpark. Het boombeheerplan is opgesteld door Ingenieursbureau Oranjewoud in opdracht van de gemeente. In het plan is beschreven hoe het park ook in de toekomst mooi groen blijft met een goed en gezond bomenbestand. Hierbij heeft de gemeente zoveel mogelijk rekening gehouden met het veiligheidsgevoel van bezoekers en met het originele ontwerp en beplantingsplan uit 1933 van tuinarchitect D.F. Tersteeg. Dit was een nadrukkelijke wens van de bezoekers van het park.

Wat gaan we doen?

Voor een gezond bomenbestand is het nodig dat er bomen gekapt worden in het Wantijpark. Totaal moeten er 92 bomen gekapt worden. Zes bomen die verwijderd worden, zijn ziek of stervende. Er moeten ook gezonde bomen verwijderd worden, onder andere om meer ruimte en licht voor de onderbeplanting te creëren. De gemeente gaat op verzoek van bezoekers van het park nieuwe bomen en onderbeplanting aanbrengen die zoveel mogelijk is afgestemd op het originele beplantingsplan van Tersteeg.

Mooie doorkijk en veiliger gevoel

Ook wil de gemeente met het verwijderen van een aantal bomen de zichtas uit het ontwerp van Tersteeg herstellen. Hierdoor ontstaat weer een mooie doorkijk over de dierenweide. Andere bomen worden verwijderd vanwege het veiligheidsgevoel van bezoekers van het park. De gemeente vindt veiligheid erg belangrijk en heeft hier dan ook veel aandacht voor. Er wordt nieuwe beplanting teruggebracht die lager en transparanter is en ook meer kleur geeft aan het park. De gemeente verwacht dat bezoekers van het park zich hierdoor (nog) veiliger voelen in het park.

Ecologische waarde

De gemeente gaat ook een aantal grote bomen kappen. Deze bomen worden niet zomaar omgezaagd en verwijderd. Een deel van de bomen wordt gesnoeid en daarna geringd. Het ringen van een boom houdt in dat we de boom rondom inzagen, waardoor de boom sterft. Hierdoor ontstaat staand dood hout, dat veel ecologische waarde heeft. In en rond dood hout leven namelijk veel vogels en andere kleine dieren. Alle werkzaamheden worden uitgevoerd onder begeleiding van een ecologisch toezichthouder van het Natuur en Wetenschappelijk Centrum Dordrecht.

Samenwerking

Natuurlijk heeft de gemeente niet alleen gewerkt aan het boombeheerplan van het Wantijpark. Tijdens het opstellen van het boombeheerplan heeft de gemeente verschillende instanties en personen gesproken, zoals de Bomenstichting, de Natuur- en Vogelwacht Dordrecht en de bewonersvereniging Wantijbuurt e.o. Door deze samenwerking heeft de gemeente een boombeheerplan kunnen opstellen waarmee de kwaliteit van het boombestand behouden blijft en waarin de wensen van bezoekers van het Wantijpark zijn verwerkt.

Datum 17 januari 2011

Redactie Saskia Wubben
Servicecentrum Drechtsteden, afdeling Communicatie T 078 639 6917
Informatie Jurgen Scholten
Sector Stadsbeheer
T 078 639 8382