Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Bestuursakkoorden College en deelgemeenten

College van B & W en voorzitters twaalf deelgemeenten hebben bestuursakkoorden ondertekend

Afgelopen december hebben de leden van het College van B & W van Rotterdam samen met de voorzitters van twaalf deelgemeenten bestuursakkoorden ondertekend.

Het college maakt afspraken met de deelgemeenten om de komende jaren allerlei resultaten te boeken in de stad. Onder andere dat onder de noemer full engagement in navolging van Tarwewijk, deelgemeente Charlois ook in deelgemeente Overschie een pilot wordt uitgevoerd waardoor zo veel mogelijk mensen met een uitkering weer actief worden.

Het college wil investeren in talent en ondernemerschap en werkt aan een duurzame en veilige stad. Om dit te bereiken streeft het college naar een intensieve en productieve samenwerking met de deelgemeenten. De bestuursakkoorden vormen daarvoor de basis. De wensen en behoeften van Rotterdammers in de deelgemeenten staan centraal. Alle afspraken zijn vastgelegd in de afzonderlijke bestuursakkoorden. Enkele hiervan zijn:

Gezamenlijke aanpak veiligheid IJsselmonde
Deelgemeente en college verbeteren samen de veiligheid in IJsselmonde. Zo is er afgesproken dat er in het centrum van de deelgemeente een politiepost komt en wordt de overlast van jongeren gezamenlijk aangepakt. Deze maatregelen maken onderdeel uit van een integrale aanpak waarbij tegelijk gericht worden geïnvesteerd in verbetering van de woonomgeving en het terugdringen van maatschappelijke achterstanden zoals werkeloosheid, taalbeheersing en vroegtijdige schooluitval. Bestuursakkoord IJsselmonde in PDF

Proef digitale Stadswinkel Hillegersberg- Schiebroek Om de dienstverlening aan de burgers te verbeteren starten het college en de deelgemeente een proef met een digitale stadswinkel in Hillegersberg- Schiebroek naast het huidige loket. Publiekszaken en de deelgemeente maken gezamenlijk een plan van aanpak.

Duurzaamheidsplan deelgemeente Overschie
De deelgemeente Overschie voert het Actieprogramma Milieu in Overschie uit. Dit draagt bij aan het realiseren van windenergie, groene daken en groene gevels in deze deelgemeente. Belangrijk instrument daarvoor is een actueel deelgemeentelijk waterplan. Overschie en het college gaan nauw samenwerken om van Overschie een duurzame proeftuin te maken.

Full engagement aanpak
College en deelgemeentebesturen willen dat zo veel mogelijk Rotterdammers - die een uitkering van de gemeente Rotterdam ontvangen - economische zelfstandig kunnen zijn en uitstromen uit de uitkering. Maar ook als betaald werk (nog) niet binnen bereik is, kunnen Rotterdammers actief zijn door een nuttige bijdrage aan de stad te leveren en tegelijkertijd werken aan hun ontwikkeling. Met deze full engagement aanpak gaat iedereen aan de slag met werk, als vrijwilliger of op een andere manier. Op dit moment wordt het programma in de Tarwewijk uitgevoerd en dat verloopt succesvol. Op korte termijn gaat in Overschie een pilot van start. De bedoeling is dat vanaf 2011 deze aanpak ook in andere deelgemeenten wordt ingevoerd. De deelgemeenten spannen zich in naar mogelijkheden te zoeken waardoor bijstandsgerechtigden aan de slag kunnen, bijvoorbeeld bij sportverenigingen of buurtverenigingen.

Inzet op sportparticipatie
Het college wil sportinitiatieven stimuleren door het sport en beweegaanbod te versterken, het aantal schoolsportverenigingen uit te breiden, participatieplaatsen en vrijwilligers bij sportclubs in te zetten en het Lekker-Fit-programma uit te bereidende deelgemeente richt zich op het verhogen van de sportparticipatie en draagt actief voorstellen aan voor nieuwe initiatieven op dit gebied.