Belgische Federale Overheid



Worden de rechten van vaders op het werk gerespecteerd?

Datum: 18 januari 2011

Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen (IGVM) publiceert zijn rapport 'De ervaringen van werknemers met vaderschapsverlof in België'.
In 2009 en 2010 werd een studie uitgevoerd op basis van een enquête bij 781 mannen die tussen 1 april en 31 december 2008 vader werden en die op dat moment werkten in de privésector of bij de overheid.

Moederschap en vaderschap op het werk

Het rapport van deze studie is het tweede luik van een onderzoeksproject van het IGVM met betrekking tot moederschap en vaderschap op de werkplek. Het IGVM wilde een beter begrip krijgen van:
* het voorkomen en de oorzaken van discriminatie als gevolg van zwangerschap (bij werkneemsters)

* de problemen met betrekking tot vaderschapsverlof (bij werknemers)
* de manier waarop werkgevers omgaan met deze twee situaties
* de kennis van de wetgeving door de verschillende betrokken partijen.

In juni 2010 publiceerde het IGVM een eerste studie: 'Zwanger op het werk: de ervaringen van werkneemsters in België'. Hieruit blijkt dat 76,6 % van de 600 bevraagde jonge moeders werd geconfronteerd met discriminatie als gevolg van zwangerschap, wat aantoont dat ouderschap op het werk niet altijd evident is.

Veranderende mentaliteit bij vaders

Het rapport over vaderschapsverlof van het IGVM toont aan dat mannen hun gezinsparticipatie ook steeds belangrijker vinden, en dat ze het als een doel op zich beschouwen.

Deze veranderende mentaliteit van mannen ten opzichte van hun rol in het gezin wordt bijvoorbeeld weerspiegeld in de toename van het aantal mannen dat ouderschapsverlof opneemt. In de periode 2006-2009 steeg hun aantal met 65,84 %. Het aantal mannen dat vaderschapsverlof neemt, is ook gestegen, met 10 % tussen 2006 en 2008.

Een op de vier tevreden over vaderschapsverlof

Hoewel vier op de tien respondenten zeggen tevreden te zijn over de huidige regeling op het vaderschapsverlof, verlengt een niet onaanzienlijk deel van de jonge vaders het vaderschapsverlof: bijvoorbeeld door de opname van jaarlijks verlof of onbetaald verlof. Zij die zeggen ontevreden te zijn over de lengte van het vaderschapsverlof (35,4 %) wensen vooral meer tijd te kunnen doorbrengen met hun baby.

Gemiddeld zouden werknemers 22 dagen vaderschapsverlof willen kunnen nemen. Bovendien is 62 % van de respondenten van mening dat het vaderschapsverlof deels voor en na de geboorte zou moeten kunnen worden genomen.

Moeilijkheden bij vaderschapsverlof

De studie biedt echter niet enkel positieve vaststellingen. 10,8 % ondervond immers moeilijkheden bij het opnemen of het aanvragen van vaderschapsverlof. Meestal gaat het om een probleem met de werkgever (geen promotie, dreiging met ontslag) of een probleem dat te maken heeft met het werk (te zware werklast, vertraging bij de uitvoering van het werk). En nog te vaak ontmoedigen of verhinderen (oudere) collega's de jonge vaders om vaderschapsverlof op te nemen, vooral door negatieve reacties op de geplande afwezigheid.

Om zich te informeren over dit onderwerp doen aanstaande vaders in het algemeen een beroep op informele kanalen (familie, vrienden, internet ...). 48,9 % heeft via deze kanalen vernomen dat ze recht hadden op vaderschapsverlof. Slechts 32% van de werknemers werd spontaan geïnformeerd door hun werkgever over de mogelijkheid om vaderschapsverlof te nemen.

Aanbevelingen van het IGVM

Op basis van de resultaten van de studie heeft het IGVM een reeks aanbevelingen geformuleerd over de rechten en plichten van alle betrokkenen, met name de overheid, de werkgevers en de werknemers.

Meer informatie over de aanbevelingen en het rapport in het algemeen vindt u in het officieel persbericht van het IGVM. (pdf, 4 p. - 250 kB)

Raadpleeg het rapport en de bijlagen op de website van het IGVM. Zie het origineel