KPMG

Datum: 18-1-2011


- Artikelen en publicaties
Eén op drie Nederlandse pensioenfondsen overweegt liquidatie

Eén op de drie Nederlandse ondernemingspensioenfondsen denkt serieus na over liquidatie en het onderbrengen van een fonds bij een verzekeraar. Twintig procent van alle fondsen acht de kans dat liquidatie binnen twee jaar plaatsvindt zelfs `zeer groot'; nog eens acht procent noemt de kans `groot'.

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van KPMG onder honderd ondernemingspensioenfondsen. Mede vanwege de kredietcrisis kunnen veel pensioenfondsen slechts met grote moeite voldoen aan de eisen van wet- en regelgeving en het opereren in een steeds complexere omgeving.

De overstap van veel, met name kleinere, ondernemingspensioenfondsen is al langer een trend. In de afgelopen tien jaar werden de pensioenregelingen van ruim 250 pensioenfondsen overgebracht naar verzekeraars, zo berekende De Nederlandsche Bank (DNB) onlangs. De kredietcrisis en de daarop volgende recessie zullen een extra impuls geven aan deze ontwikkeling.

Volgens het onderzoek van KPMG zijn de complexere wet- en regelgeving en de veranderende eisen van DNB, lees: zwaardere kapitaalbuffers, met 71% de belangrijkste reden om aan liquidatie te (gaan) denken. De tijd die het bestuurders kost en de benodigde deskundigheid (54%), de kosten van het beheer van een fonds (54%) en de schaalgrootte van het pensioenfonds (54%) kwamen eveneens als prominente factoren naar voren.

Edward Snieder, segmentleider Pensioenfondsen bij KPMG, herkent het beeld dat de beperkte schaalgrootte van de kleinere pensioenfondsen steeds minder ruimte biedt om zelfstandig door te gaan. "Ondernemingspensioenfondsen worden bestuurd door werkgevers en werknemers. Soms moeten de bestuurders uit een hele kleine vijver komen. Maar de eisen die aan de bestuurders worden gesteld, liggen steeds hoger. Dat begint steeds meer te klemmen. Nu pensioenfondsen kritisch worden gevolgd, moet je er ook maar zin in hebben om als bestuurder naar voren te stappen.

Maar ook organisatorisch en financieel is de schaalgrootte vaak te beperkt: je hebt relatief hogere beheerkosten en minder buffers om tegenvallende rendementen op te vangen. In een tijd dat voor veel mensen zekerheid over hun pensioenvoorziening het allerbelangrijkste is, komt de vraag naar voren of een relatief duur pensioenvehikel met relatief grote onzekerheid over het uiteindelijke pensioen niet beter kan worden vervangen door bijvoorbeeld een gegarandeerde pensioenregeling bij een verzekeraar met een veel groter volume. Dat kan de nachtrust van de deelnemers van de pensioenfondsen, maar ook dat van de bestuurders, ten goede komen."

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Andy Bellm, +31 20 656 7039.