Landstede

Nieuwjaarsbijeenkomst partnerschappen Communicatie en motivatie

'We halen het beste uit onze leerlingen

Op een regenachtige donderdagmiddag verzamelen bijna honderd mensen zich in de onderwaterruimte Odiesee in het Dolfinarium in Harderwijk. Om de dieren in het park te aanschouwen, maar vooral om te leren van elkaar. En elkaar de hand te schudden op het nieuwe jaar. Communicatie en motivatie is het thema van deze partnermiddag van Landstede. Een thema dat deze middag vanuit verschillende gezichtspunten belicht wordt.

Leergierigheid versus intelligentie
Bé Kikkert, hoofd Interactieve Educatie bij het Dolfinarium, vertelt de aanwezigen over de methodes van lesgeven op het park. En dan hebben we het niet over het lesgeven aan de vele studenten van Landstede die op het park praktijkervaring opdoen. De methodes die de dierentrainers toepassen om de dieren te laten doen wat zij van hen verwachten zijn prima toe te passen in de onderwijswereld. Gedrag en motivatie, lichaamstaal, invloed van omgeving, leergierigheid versus intelligentie Tijdens een korte rondleiding over het park laten verschillende zeeleeuwen en dolfijnen de bezoekers vervolgens zien wat het resultaat is van vele uren geduldige inspanning van hun trainers.

Een spannende stage
In de warme zaal legt programmamanager Jaap Streefkerk uit welke verbinding er is tussen Landstede en het Dolfinarium. Studenten van verschillende Landschappen kunnen praktijkervaring opdoen op het park. Gerard van de Vondervoort instructeur beveiligingsopleidingen bij Landstede in Harderwijk vertelt met studenten Ibrahim en Sven op welke manier de beveiligingsstrategie bij het Dolfinarium hun praktijkervaring opdoen. Landstedestudenten van 18 jaar en ouder zijn op het park preventief aanwezig om zowel de techniek als de dieren in de gaten te houden. Bij calamiteiten schakelen zij de reguliere bewaking in. Geen dienst is hetzelfde wat het voor Sven en Ibrahim een spannende stage maakt. Sven: De eerste alarmmelding tijdens een nachtdienst was enorm spannend, de adrenaline giert door je lichaam! Uiteindelijk bleek er niets aan de hand te zijn, maar het gaf een enorme kick!

Communicatie uit het hart
Prof. Anne van der Meiden is gepensioneerd wetenschappelijk medewerker en hoogleraar communicatiewetenschappen en public relations. Hij geeft zijn visie op de vraag hoe we mensen gemotiveerd krijgen om te doen wat we van ze vragen. In een boeiend en humoristisch verhaal maakt hij korte metten met het idee dat het gemakkelijk is om een boodschap over te brengen. Tussen alle mogelijke vormen van ruis komt misschien een deel van de boodschap over. Het gaat volgens Van der Meiden om degene die het zegt en de intensiteit van de boodschap: als het uit het hart komt, komt het over.

Motiveren en stimuleren
De rode lijn van deze dag is dat vertrouwen, duidelijkheid, consequentie en belonen de manieren zijn om anderen (of het nu om dieren of mensen gaat) te motiveren en te stimuleren. Tijdens deze partnerdag hebben we dat vanuit verschillende perspectieven kunnen zien.

Ontmoeting en relatiebeheer
Diverse relaties van Landstede waren tijdens deze partnerdag vertegenwoordigd. Een grote opkomst, niet alleen om het verhaal van het Dolfinarium te horen en te zien, maar vooral ook om de ontmoeting met elkaar. Uit evaluaties blijkt dat deze partnermiddagen goed tot zeer goed gewaardeerd worden.
Marten Foppen, General Manager van gastlocatie Dolfinarium is zeer tevreden over de sfeer waarin deze partnermiddag plaatsvond: Ik vond het een heerlijk informele sfeer waarin veel gesproken werd onderling. Astrid Vrolijk-de Mooij is sinds 1 oktober jongstleden directeur van Bibliotheek Zwolle. Deze middag was haar eerste kennismaking met Landstede en haar medewerkers. Ik heb de middag gebruikt om de organisatie Landstede beter leren kennen en heb kennisgemaakt met veel medewerkers.

Samenwerken kan alleen als je goed van elkaar op de hoogte bent Diederik Meijntjes, verenigingsmanager Stichting Samenwerkende Sportclubs De Pelikaan in Zwolle waardeert de jaarlijkse partnerbijeenkomsten op steeds weer een andere locatie van een Landstedepartner: Een kijkje nemen bij een ander in de keuken en bijpraten met collega-partners en medewerkers van Landstede is nuttig. Zo maakte ik bijvoorbeeld kennis met de SportEve-medewerker van Landstede in Raalte die mij vertelde dat er zich in Raalte ook positieve ontwikkelingen voordoen in de vorm van de ontwikkeling van SportEve. Met deze kennis kan ik weer verbindingen leggen tussen onze organisaties en contacten die ik heb in die regio.

Met name het verhaal van de directeur van Talentstad was heel verhelderend voor Meijntjes: Het was interessant om te horen. De duidelijke aanpak en visie van de directie viel me op. Wellicht kunnen we in de toekomst meer voor elkaar betekenen dan het feit dat wij jaarlijks al gastheer zijn voor een grote Talentstad-sportdag op ons sportpark. De school Talentstad komt binnen een paar jaar vlakbij ons sportpark op de Sportboulevard. Altijd goed te weten waar je aanstaande buurman zich mee bezig houdt. Samenwerken met elkaar in zon mooi sportief onderwijsgebied kan alleen als je goed van elkaar op de hoogte bent waar je mee bezig bent. Uiteindelijk kunnen met raakvlakken mooie verbindingen ontstaan.

Verschillende invalshoeken
Marinette Poll Jonker, coördinator Opleiding & Ontwikkeling bij Zorgcombinatie Zwolle vond het een geslaagde middag: De reden dat ik dit soort bijeenkomsten zoveel mogelijk probeer te bezoeken is dat ik geïnspireerd raak door de wijze waarop andere partners vanuit heel diverse invalshoeken vorm weten te geven aan de ontwikkeling en begeleiding van studenten. Zo ook donderdag. Wat ik inspirerend vond is de relatie die men kan leggen tussen het aanleren van nieuw gedrag bij dolfijnen en zeeleeuwen en de wijze waarop wij met onze studenten omgaan. Stof tot nadenken!