Nieuw-Vlaamse Alliantie




Fraude in medische regularisatiedossiers getolereerd

klok 17 januari 2011

Een arts die een vals RIZIV-nummer opgeeft, kan toch een gefundeerd medisch attest afleveren. Dat blijkt uit het antwoord van staatssecretaris Wathelet op een vraag van Sarah Smeyers, Kamerlid van de N-VA. Wathelet acht het namelijk "niet uitgesloten dat een dossier fraude-elementen bevat, maar eveneens ook voldoende objectieve criteria om tot een humanitaire regularisatie te leiden. De DVZ heeft de wettelijke plicht om alle regularisatie-aanvragen af te handelen, dus ook die met fraude-elementen."

Dat zei Wathelet letterlijk, volgens het verslag van de Commissie Binnenlandse Zaken van 12 januari, p. 11, zie link onderaan).

Eind vorig jaar nog werd een dokter uit Brasschaat die jarenlang valse medische attesten afleverde, ontmaskerd. Nu blijkt uit het antwoord van Wathelet dat fraude in medische dossiers nog steeds kan leiden tot regularisatie. "Net als in 2009, bij de collectieve regularisatie, neemt de staatssecretaris het dus nog altijd niet te nauw met de authenticiteit van regularisatiedossiers die worden ingediend", zegt Sarah Smeyers. Wat wil het geval? Op basis van artikel 9ter van de verblijfswet kan een asielzoeker een wettelijke verblijfsvergunning van minimum 1 jaar verkrijgen, wanneer hij medisch gezien niet in staat is om terug te keren naar zijn thuisland: als hij aan een ziekte lijdt die daar niet behandeld kan worden of indien de terugkeer levensbedreigend zou zijn.

Vijf dokters in de fout? Hoewel een dergelijk dossier een uitgebreid medisch attest moet bevatten, wordt dit kanaal vandaag nog enorm misbruikt. Zo verdenkt DVZ er momenteel een vijftal artsen van aan de lopende band valse attesten uit te schrijven aan vreemdelingen, die zo hopen geregulariseerd te worden. Vorig jaar bleek dat van de 8. 000 asielaanvragen, ingediend op medische basis, de helft meteen ongegrond was en na onderzoek maar 8 procent écht gegrond. Voor Sarah Smeyers reden genoeg om de staatssecretaris de afgelopen week opnieuw te ondervragen in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken.

De staatssecretaris verklaarde eerst nog dat een recente wetswijziging van artikel 9ter de vreemdeling verplicht een standaard medisch attest te gebruiken, waarbij het RIZIV-nummer van de arts vereist is. Zo kan worden nagetrokken of deze laatste niet bekend staat als frauduleus. Daarenboven ontwikkelde de DVZ een "early warning system" waarmee er snel fraude in ingediende aanvragen op medische basis zou kunnen worden opgespoord.

Valse RIZIV-nummers Maar toen bleek opnieuw de nalatigheid in dit dossier. Wathelet zei letterlijk dat het "niet uitgesloten is dat een dossier fraude-elementen bevat, maar eveneens ook voldoende objectieve criteria om tot een humanitaire regularisatie te leiden". Hij bedoelde bijvoorbeeld dat een arts die een vals RIZIV-nummer opgeeft, toch een gefundeerd medisch attest zou kunnen afleveren.

Sarah Smeyers: "Dat kan voor mij niet: fraude in regularisatiedossiers moet alle deuren dichtdoen. Elk frauduleus element geeft namelijk de indruk dat de indiener of zijn arts iets te verbergen heeft, waardoor een medisch dossier onmogelijk als betrouwbaar kan worden beschouwd. Het is hetzelfde verhaal als destijds bij de collectieve regularisatie, toen ik ontdekte dat de staatssecretaris zijn kabinet systematisch de opdracht gaf frauduleuze dossiers toch goed te keuren. Bij fraude houdt het gewoon op."

Dokters van DVZ inschakelen Met slechts zeven artsen in dienst kan de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) de grote instroom aan aanvragen niet vlot verwerken. Het standaardattest dat recent werd ingevoerd is een goede zaak, maar blijft een lege doos als DVZ zelfs bij de aanwezigheid van frauduleuze doktersattesten de dossiers niet meteen kan afsluiten. Sarah Smeyers: "Een sluitende ontvankelijkheidsfase is nodig, waarbij de ambtenaren van DVZ een eerste screening kunnen doen op basis van een objectieve lijst van aandoeningen, die door een gecertificeerd medisch attest zijn geattesteerd. De ontvankelijke dossiers kunnen dan meteen door de dokters van DVZ worden onderzocht, waardoor de zieken meteen ook bescherming en behandeling krijgen. Momenteel verzuipen de echte zieken in een ellenlange procedure, veroorzaakt door het grootschalige misbruik van de procedure door oneigenlijke aanvragers. Men vergeet al te vaak dat zij het grootste slachtoffer zijn van het huidige laksisme." Meer info: link: Link naar verslag van Commissievergadering

Auteur(s): Sarah Smeyers, Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie nijs n-va be