De opwindradio voorbij
Menselijke spierkracht is prima in te zetten als energiebron in bepaalde producten en toepassingen. Maar dan wel het liefst op een slimmere en minder 'zichtbare' manier dan nu gebeurt in bijvoorbeeld opwindradio's en knijpkatten. Dat stelt onderzoeker Arjen Jansen, die op dinsdag 18 januari promoveert aan de TU Delft.
Fitness
Hoe is menselijke spierkracht nuttig in te zetten als energiebron, bijvoorbeeld in consumentenproducten als een radio of een zaklamp? Dat is de vraag waar onderzoeker Arjen Jansen van de TU Delft zich over boog. Jansen heeft veel ervaring op dit gebied en wordt regelmatig door bijvoorbeeld sportscholen gevraagd of de energie die sporters aan fitness-apparaten leveren, niet nuttig ingezet kan worden.
Vermogen
Jansen: "Vaak blijkt dit soort ideeën in de praktijk wat minder bruikbaar. De hoeveelheid opgewekte energie is meestal niet zo groot als soms wordt gedacht. Iemand op een fiets in een sportschool levert maar zo'n 100 Watt aan vermogen En dan moet de geleverde energie ook nog eens omgezet worden in elektriciteit, wat onherroepelijk gepaard gaat met verliezen. De 60 Watt die vervolgens overblijft, is genoeg om bijvoorbeeld één ouderwetse gloeilamp mee te laten branden."
"In het verleden hebben we ook het idee getest van een dansvloer die kan meebewegen. Maar daar wek je maar 5 W aan nuttig elektrisch vermogen mee op."
Toch zinnig
Dit betekent volgens Jansen allerminst dat spierkracht als energiebron niet zinvol kan worden ingezet in producten. Allereerst inventariseerde hij de huidige stand van zaken op dit gebied. Hij kwam tot 211 verschillende producten. Zijn analyse toont aan dat de meeste van deze producten worden aandreven door een zwengel (circa 80 procent). Vaak gaat het om radio's en zaklampen.
Noodsituatie
Jansen: "Dat je als gebruiker een product moet blijven aanzwengelen of op een andere manier aandrijven, is vervelend. Behalve bij producten die zijn bedoeld voor een noodsituatie, dan is het natuurlijk geen enkel probleem."
"Het zou veel slimmer zijn om gebruik te maken van natuurlijke bewegingen van de gebruiker, zodat die er eigenlijk niet van merkt."
Demping
En dan heb je het al snel over het gebruikmaken van demping. "Zo heeft een Delftse afstudeerder een knieprothese gemaakt die energie wint uit de loopbeweging en deze weer teruglevert en de loopbeweging vergemakkelijkt. Een ander idee betreft deuren die, bijvoorbeeld uit veiligheidsoverwegingen, zijn uitgerust met drangers. De energie van die demping, zou je kunnen opvangen en inzetten. Bijvoorbeeld voor het voeden van een intelligent systeem van communicerende deuren."
Kosten
Tot slot vindt Jansen dat men niet te veel nadruk moet leggen op het mogelijke milieuvoordeel van producten die met menselijke spierkracht worden aangedreven. "Die voordelen zijn namelijk niet altijd zo eenvoudig te bepalen. Het is bijvoorbeeld meestal zo dat er meer materiaal nodig was om het product goed te laten functioneren, wat een extra milieubelasting betekent."
"Het is slimmer om de consument te wijzen op het kostenvoordeel. Het feit dat hij geen batterijen meer hoeft te kopen, weegt over de gehele levensduur van het product vaak op tegen de (mogelijk) hogere aanschafprijs."
Technische Universiteit Delft