Ingezonden persbericht

DHV wint drie Partners voor Water projecten
Advies- en ingenieursbureau DHV heeft voor drie duurzame waterprojecten subsidie toegekend gekregen van het Partners voor Water programma van de Nederlandse overheid. Het gaat om projecten in Zuid-Afrika, Polen en Vietnam die DHV uit wil voeren met Nederlandse en lokale partners.
DHV gaat in zonnig Zuid-Afrika aan de slag met algen voor het zuiveren van afvalwater. In Polen met het optimaliseren van het drinkwatersysteem. In Vietnam gaat het om het versterken van de drinkwatersector.
Slim afvalwater zuiveren met algen en zon in Zuid-Afrika
Samen met de Zuid-Afrikaanse Rhodes universiteit gaan DHV en haar Zuid-Afrikaanse zusterbedrijf SSI voor de Makana Municipality in Grahamstown een grote demonstratie-installatie bouwen die afvalwater zuivert met algen. Het gaat om een duurzaam low-tech low-cost systeem voor gebieden met veel zon en ruimte en met weinig water en elektriciteit. De techniek zorgt niet alleen voor schoon water geschikt voor irrigatie of infiltratie, maar ook voor algenslib dat rechtstreeks als mest kan worden gebruikt. Afgevangen methaan of vergisting van de biomassa vormen bovendien alternatieve energiebronnen voor lokaal gebruik.
Nederlandse partners in dit project zijn het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Genap, een Nederlandse producent van de kunststoffolie die wordt gebruikt bij de bouw van de installatie. Het wordt de eerste grootschalige zuiveringsinstallatie op basis van algen met een capaciteit van 2.500 inwonerequivalenten.
Optimaliseren drinkwatersysteem Poznan, Polen
Bij het winnen, zuiveren en transport van drinkwater worden grondstoffen en grote hoeveelheden energie verbruikt. Door de processen slimmer aan te sturen kan dit verbruik verminderd worden, waardoor ook de kosten en de milieubelasting afnemen. DHV ontwikkelde hiervoor OPIR, een besturingssysteem dat de drinkwatervraag voorspelt en de meest optimale bedrijfsvoering van het drinkwatersysteem berekent.
DHV start in de Poolse stad Poznan (ruim een half miljoen inwoners) met haar Poolse collega's en het Nederlandse drinkwaterleidingbedrijf Oasen een demonstratieproject om met OPIR een significante besparing op het energieverbruik te realiseren en een efficiëntere watervoorziening.
Versterken van de Vietnamese watersector
De Vietnamese overheid gaat grootschalige verbeteringen doorvoeren op het gebied van watervoorziening en sanitatie. DHV heeft met haar Vietnamese collega's voor de watersector een capacity building programma opgezet, samen met de Stichting Wateropleidingen en de Vietnamese Water and Sewage Association en de Academy for the Management of Construction in Cities. In een periode van twee keer drie weken worden managers van drinkwaterbedrijven getraind in bedrijfsvoering, HRM, asset- en kwaliteitsmanagement. Het project richt zich op 28 waterbedrijven die samen 85% van de Vietnamese drinkwatermarkt hebben.
De opzet is dat na afloop van het demonstratieproject de Nederlandse en Vietnamese partners deze trainingen op eigen kracht voortzetten waardoor de watersector blijvend versterkt wordt.
Partners voor Water
Het programma Partners voor Water 2010 ondersteunt ambitieuze partijen uit de Nederlandse watersector met een subsidie om innovatieve projecten in het buitenland te realiseren. Begin januari 2011 werd de uitslag van de laatste tender bekend. 18 van de 58 subsidieaanvragen werden gehonoreerd waarvan 3 van DHV.
â- â- â- â- â-
Ingezonden persbericht