Nr. 008
Hilversum, donderdag 14 januari 2011
EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 3
De Straatdokter, maandag 17 januari, 19.25 uur, Nederland 1
Marcel Slockers krijgt de heer Lynch op het spreekuur in Havenzicht. Hij moet een nieuwe heup. Maar dat gaat niet zonder problemen als je hersenen door alcohol zijn aangetast.
We maken kennis met Nancy, die door een kleine infectie uiteindelijk haar hele arm is kwijtgeraakt en nu wondroos heeft op de stomp van haar geamputeerde arm, haar benen en voeten. Haar bloedvaten zijn stuk door alcohol en roken. Ze loopt op plastic schoenen en die verergeren het probleem.
Straatverpleegkundige Frans Willems gaat met de GGD de ontruiming van een appartement voorbereiden. De bewoner is opgenomen in Havenzicht en kan niet zelfstandig wonen.
De heer Fajaz is depressief en komt bij dokter Marcel met vragen over zijn suikerziekte. Geen huis, geen inkomen, dat vindt hij geen leven.
Tot slot maken we kennis met de heer Louis Middendorp. Hij is als ondernemer alles kwijtgeraakt en moet met niets weer zien te beginnen. Marcel legt uit, dat heel veel ondernemers en z.z.p.-ers in deze crisistijd in de problemen komen.
In De Straatdokter maken we kennis met dokter Marcel Slockers, die als huisarts in Rotterdam werkt en één avond per week spreekuur houdt in de opvang voor dak- en thuislozen in Rotterdam Havenzicht. Hier wordt behalve nachtopvang ook medische zorg geboden en dat is hard nodig. We maken kennis met de medewerkers van Havenzicht en met de bewoners, die er soms voor langere tijd verblijven. De Straatdokter maakt duidelijk, dat er nog steeds een groot probleem is als het gaat om medische hulp aan dak- en thuislozen.
Het Familiediner, maandag 17 januari, 22.10 uur, Nederland 1
Moeder Margareth was toevallig al in de buurt, dus ze wilde wat eerder komen op de housewarmingparty van dochter Carlijn. Maar voor Carlijn kwam dat helemaal niet uit: ze moest nog opruimen en ze kreeg nog eters voor het feest zou beginnen. Een klein meningsverschil met grote gevolgen. Margareth 'ik ben toch haar moeder!' tegenover Carlijn 'ik hou er niet van als iemand zijn zin probeert door te duwen.' Er vielen harde woorden die nooit meer goedgemaakt werden. Broer Gerick koos partij voor zijn moeder: hij sms'te Carlijn dat hij haar niet meer als zus beschouwde. En nu ligt het gezin uit elkaar. Tot na twee jaar Anneloes hulp inroept. Lukt het Bert van Leeuwen het gezin weer vreedzaam aan tafel te krijgen?
En je kunt over alles ruziemaken, maar de zussen Maria en Beppie maken het heel bont. Zij spreken elkaar niet meer sinds ze ruzie kregen over... ruzie! Want was Maria nu wel of niet boos? Beppie vond van wel, Maria vond van niet. Het gekibbel liep zo uit de hand dat de zussen - die voor die tijd dagelijks contact hadden - elkaar nooit meer wilden zien. De zoon van Maria, Mayco, mist de gezelligheid. Hij weet dat de zussen elkaar missen, maar ziet ook dat er iets dramatisch moet gebeuren om ze weer te verzoenen. Dus schakelt hij Het Familiediner in.
De Rechtbank, dinsdag 18 januari, 22.30 uur, Nederland 1
Kantonrechter Pauline Elkhuizen krijgt te maken met een veel voorkomend probleem in de horeca: het al dan niet correct uitbetalen van overuren. De eigenaar van het restaurant stapt vastberaden de Utrechtse rechtbank in, want een ding gaat hij niet doen: schikken! Lukt het rechter Pauline Elkhuizen om de voormalige chefkok en zijn baas op een lijn te krijgen, en orde te schep in de brij van overuren?
Kinderrechter Mirjam Oostendorp heeft vandaag een strafzitting. Zo is daar de 17-jarige J. Omdat hem het eten in de instelling waar hij een agressiebehandeling ondergaat, niet aanstaat, slaat J. de eetzaal kort en klein. Op de foto¿s die Mirjam Oostendorp te zien krijgt, staat geen poot meer onder een stoel. De ouders van J. zijn bezorgd en komen vandaag mee naar zitting. Want ze dachten dat het net zo goed ging met hun zoon¿
En verder heeft wielrenner Kip een kort geding aangespannen tegen de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie. Hij is ervan overtuigd in aanmerking te komen voor de A-status nu hij bij de beste acht baanwielrenners van het land hoort. Dit levert hem op jaarbasis een uitkering van circa 14.000 euro op. Helaas voor hem is het regelement zonder zijn medeweten aangescherpt. Alleen de eerste zes krijgen de A-status. Kip stapt naar de rechter met het argument dat als hij dit had geweten, hij harder zou hebben getraind om alsnog zesde te worden.
De dagelijkse krantenkoppen krijgen een gezicht in de achtdelige documentaireserie De Rechtbank. De programmamakers zijn exclusief toegelaten achter de schermen bij de Utrechtse Rechtbank. De tien rechters die zich voor deze serie lieten volgen, praten openhartig over hun vak. We zien ze aan het werk bij de zittingen, maar voelen ook de dilemma's die ten grondslag liggen aan het vonnis. De hoofdrol is voor de rechtbank, maar ook de advocaat en de mensen die voor de rechters moeten verschijnen worden gevolgd.
XMIX, woensdag 19 januari, 14.05 uur, Nederland 3
De goochelaar
XMIX wordt ingeschakeld om goochelaar Ribaldi te zoeken die opeens uit het theater verdwenen is. Toevallig is daar ook de jonge goochelaar Roboldi die aanbiedt zijn show wel te willen spelen. Maar Roboldi palmt Xena helemaal in, tot grote irritatie van Dax en Exel. Samen gaan ze op onderzoek, heeft de jonge goochelaar er soms meer mee te maken?
XMIX is een vrolijke kinderserie waarin politieman Anton de hulp in roept van de helden uit zijn favoriete computerspelletje XMIX. En hoewel Exel, Dax en Xena super sterk, onzichtbaar en slim zijn, begrijpen ze de wereld van mensen niet altijd even goed. Dat leidt nogal eens tot grappige situaties!
De Kist, donderdag 20 januari, 23.50 uur, Nederland 2
Presentator Herman Wegter rijdt in zijn okergele oldtimer en heeft met uitgesproken Nederlanders een goed gesprek over leven en dood. Om erachter te komen hoe zij over onze sterfelijkheid denken neemt hij een doodskist mee.
In deze aflevering van De Kist: Marga van Praag
Journalist Marga van Praag is vooral bekend geworden door haar werk voor het Jeugdjournaal en haar eigenzinnige reportages voor het Acht uur Journaal van de NOS.
Marga komt uit een Joodse familie. In tegenstelling tot veel familieleden hebben Marga's ouders de oorlog overleefd. Voor haar moeder bleef de oorlog de maatstaf van het leven. Marga's strubbelingen stelden volgens haar niets voor vergeleken met het leed van de familie. Marga is bang voor de dood. De confrontatie met de eindigheid vindt ze heftig. Toch gaat ze een dynamisch gesprek met Herman aan.
Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 21 januari, 15.10 uur, Nederland 3
De knutselwedstrijd
Tjonge, wat zitten Dop en Kurk lekker te knutselen zeg! Ze maken allebei een eigen race-auto. Van karton en deksels en stukjes papier. Ze doen erg hun best want ze doen mee met een knutselwedstrijd. En ze willen natuurlijk allebei winnen! Hup, hier een wiel. En hup, daar een wiel. En nog een wiel. En het laatste wiel. Dop is klaar met zijn auto. Maar Kurk begrijpt het niet: hij had toch ook vier wielen? Nou heeft ie er nog maar twee.... Wat?! Heeft Dop die gepakt?!
Checkpoint, zaterdag 22 januari, 9.30 uur, Nederland 3
Hoe kun je zonder het gasfornuis toch een lekker eitje bakken? We gaan koken à la Checkpoint! Ook zie je met welke paraplu je het best een tropische regenbuien en een ritje in de cabrio overleeft. In de jongens/meiden-test zie je wie er het best kan besturen. Wie overleeft met de bestuurbare auto een parcours met vlammende hoepels? En wie slaagt erin zijn pallet vol zware potten te parkeren zonder dat er scherven van komen?
Checkpoint: een avontuurlijk testprogramma voor kinderen. Presentatie: Klaas van Kruistum.
Nederland Zingt, zaterdag 22 januari, 18.30 uur, Nederland 2
Nederland Zingt vanuit de Cunerakerk in Rhenen met medewerking van Jubilate Deo uit Woudenberg o.l.v. Marco den Toom, Vocaal ensemble CALL o.l.v. Pieter Jan Leusink, Mariëtte Oelderink, sopraan, Hineni Kamerorkest, Johan Bredewout, piano, Harm Hoeve, orgel. De Cunerakerk is de voornaamste kerk van Rhenen. De kerk is ontstaan dankzij het feit dat Rhenen in de Middeleeuwen een belangrijk bedevaartsoord was. De pelgrims kwamen op de relieken van de Heilige Cunera af.
Nederland Zingt op Zondag, zondag 23 januari, 9.00 uur, Nederland 1
Ds. Arie van der Veer bezoekt vandaag Fer Burger. Samen met zijn vrouw Petra is hij zeer actief met de Alpha-cursus die in zijn woonplaats 's-Gravezande gehouden wordt. Wanneer Fer en Petra elkaar leren kennen doen ze niets met het geloof, maar op een moeilijk punt in hun leven roept Fer in zijn onmacht tot God. Hij komt tot geloof, maar praat hierover nog niet met Petra. Maar ook zij komt na een half jaar tot geloof. Er gebeurt veel in het leven van Fer en Petra. Zo start Fer met een vriend een Youth Alpha en adopteren Fer en Petra Len, een baby'tje van een half jaar, uit Taiwan. Fer en Petra raken beiden besmet met een ziekenhuisbacterie, die waarschijnlijk door Len is meegebracht en kort daarna blijkt dat Len een tumor heeft. Gelukkig kan deze volledig worden verwijderd en Len is nu weer helemaal gezond. In de periode die volgt, komt Fer door al zijn activiteiten in een burn out terecht en blijkt hij na onderzoek ADHD te hebben. Hiervoor krijgt hij sinds kort medicijnen.
Het is een ontmoeting met een zeer gedreven Westlander, die niets liever wil dan dat zoveel mogelijk mensen de Here Jezus leren kennen.
Ds. Arie van der Veer houdt de meditatie, afgewisseld met koor- en samenzang.
Verborgen Verhalen, zondag 23 januari, 14.45 uur, Nederland 3
Loser
De Bijbel: "Je moet elk mens recht in de ogen kunnen zien, nooit je ogen hoeven neerslaan."
Danielle houdt niet echt van leren, ze gaat liever met Karin shoppen. Daardoor zitten ze allebei flink in de problemen. Ze moeten hun repetities vet goed maken anders gaan ze niet over. No way dat het ze zomaar gaat lukken. Dan heeft Karin een idee. Ze overtuigt Danielle om de repetities te jatten tijdens het schoolfeest. Maar gaat dat wel goed?
Verborgen Verhalen is een kinderserie, gebaseerd op waargebeurde verhalen van kinderen. Niet eerder vertelde gebeurtenissen worden nagespeeld door acteurs. Bij ieder verhaal hoort een wijze bijbelspreuk die ook nu nog actueel is.
Wild China, zondag 23 januari, 18.50 uur, Nederland 2
Tibet
Het Tibetaanse hoogland is net zo groot als West-Europa en beslaat een kwart van China. Deze enorme wildernis waar het altijd waait, is een van 's werelds meest afgelegen gebieden, omgrensd door de met gletsjers bezaaide Himalaya. In dit onherbergzame gebied leven de meest bijzondere dieren, zoals de zeldzame chiru, de bruine beer, de wilde yak en grote roofdieren. Hier komen meer grote dieren voor dan in de hele rest van China. Tibet heeft een unieke cultuur, gebaseerd op meer dan duizend jaar boeddhisme.
---
Noot voor redactie,
Evangelische Omroep