Rijksdienst Cultureel Erfgoed


Run op subsidie voor instandhouding rijksmonumenten

Persbericht | 17 jan 2011 - 17:07

Het loopt storm op de subsidie voor instandhouding bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort. Op zaterdag 15 januari, de eerste dag van de indieningsperiode voor Brim-subsidies, kwamen bijna 2000 aanvragen binnen.

De Brim-subsidie is bedoeld voor onderhoud en restauratie aan rijksmonumenten die geen woonhuis zijn, zoals boerderijen, molens, kerken, parken en archeologische monumenten. De belangstelling daarvoor blijkt enorm.

Uit de massale toeloop blijkt wel dat eigenaren `hun' erfgoed graag goed willen onderhouden. De Brim-regeling zien ze als dé kans om daar werk van te maken.

Al vóór 9 uur vormde zich een lange rij. Particulieren, verenigingen, advies- en architectenbureaus en organisaties voor monumentenbehoud meldden zich massaal in Amersfoort om hun aanvragen persoonlijk in te dienen. De Rijksdienst was hiervoor speciaal geopend. Dit jaar kunnen voor het eerst ook aanvragen voor archeologische monumenten ingediend en daarvan is ook gebruik gemaakt.

Vorig jaar zijn in totaal 1183 Brim-aanvragen bij de Rijksdienst ingediend, waarvan er 421 gehonoreerd konden worden.

Vanwege de overweldigende belangstelling en grote aantallen aanvragen op deze eerste dag verwacht de Rijksdienst dat het budget voor Brim-subsidie voor 2011 snel uitgeput zal zijn.