Watersportverbond - KNWV

Selectiecriteria Olympische Spelen London 2012

maandag 17 januari 2011

De selectiecriteria zijn begin januari goedgekeurd door het bestuur van het Watersportverbond en zijn gepubliceerd op de website van het Watersportverbond.

De Delta Lloyd Kernploeg komt uit in zes van de tien Olympische klassen en in twee van de drie Paralympische klassen. In al deze coachgestuurde programma's zijn Nederlandse zeilers op het moment kanshebbers. Alleen in de Laserklasse is aansluiting bij de absolute wereldtop nog geen feit.

Tijdig
Het Watersportverbond streeft er naar om, net als tijdens de vorige Olympiade, tot een tijdige aanwijzing te komen. Dat moet een optimale voorbereiding voor de Nederlandse medaillekandidaten garanderen.

Matchracen aparte benadering
Aangezien het matchracen bij de vrouwen een volledig nieuwe discipline is op de Olympische spelen in 2012 en omdat het matchracen een onderdeel van de zeilsport is met een afwijkende structuur zal het selectiereglement voor deze discipline afwijkend zijn. Ook het feit dat slechts een beperkt aantal boten kan deelnemen aan ISAF World Cup wedstrijden, soms niet meer dan één team per land, vraagt om een andere benadering richting London 2012. Met name omdat het
Watersportverbond met minimaal twee teams, in onderlinge samenwerking en competitie, de strijd wil aangaan.

In de Delta Lloyd Kernploeg zitten op het moment zeven zeilsters onder leiding van Kernploegcoach Mikael Lundh. In dit coachgestuurde matchrace-programma bepaalt de coach de samenstelling van de teams per evenement. Dat zullen dus soms één en soms twee Nederlandse teams zijn, afhankelijk van de opzet van het evenement.

Uiteindelijk zal het team van drie zeilsters dat het hoogst eindigt tijdens de Delta Lloyd Regatta in 2012 de Olympische selectie winnen.

Selectie voor alle andere klassen
Om deel te mogen nemen aan de Olympische Spelen moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan.

Ten eerste moet het land gekwalificeerd worden. Dat kan alleen op het collectieve ISAF WK 2011 in Perth (75% van de landen) en tijdens de verschillende WK's in 2012 (25%). Deze kwalificatie is niet gebonden aan een individuele sporter, maar aan het land.

Ten tweede moeten de zeilers individueel aantonen dat ze bij de wereldtop horen. Deze NOC*NSF-normen en -limieten kunnen in 2011 behaald worden tijdens ISAF World Cup wedstrijden in Hyères (FRA), Delta Lloyd Regatta (NED), Sail for Gold (GBR) of tijdens het EK (FIN), pre-Olympisch testevenement (GBR) en ISAF WK, Perth (AUS).

Ten derde wordt in de nationale selectie gekeken naar de beste prestaties op het Olympische wedstrijdwater in Weymouth. Daarvoor is het pre-Olympische testevenement (Weymouth and Portland International Regatta 2011 van 31 juli â 13 augustus 2011) als bepalend aangewezen. Een top-6-prestatie op dit testevenement is vereist voor tijdige Olympische kwalificatie.

Omdat slechts één team per land uitgezonden kan worden naar het pre-Olympische testevenement is een selectie hiervoor noodzakelijk. De zeilers kunnen zich daarvoor kwalificeren tijdens Sail for Gold 2011 (5 â 11 juni 2011 te Weymouth). Dit is een ISAF World Cup evenement op Olympische water waar meerdere Nederlandse topteams aan deel mogen nemen. Het best presterende team in de top zes tijdens deze wereldbeker plaatst zich voor het zwaar wegende testevenement.