Witteveen en Bos

Pilot `Groen Gas Hub' in Overijssel

(17-01-2011)

Witteveen+Bos is door de provincie Overijssel geselecteerd om de projectgroep Groen Gas Salland te assisteren bij het tot stand brengen van de eerste groen gas hub in Overijssel. Groen gas, of biogas, dient als alternatief voor aardgas.

De aanleg van deze Groen Gas Hub moet de basis zijn voor vergelijkbare projecten elders in de provincie. De groen gas hub is een verzamelleiding waar biogas-producerende boeren hun gas naartoe kunnen leiden. Het gaat om gas dat wordt geproduceerd uit mest en gewassen, in een vergister op een landbouwbedrijf.

Uit onderzoek van Saxion Hogeschool blijkt dat de productie van biogas nog niet voldoende van de grond komt, terwijl er onder boeren veel belangstelling voor is om dit gas te leveren. De Provincie Overijssel, de gemeenten Deventer en Wijhe-Olst, Saxion Hogeschool, Enexis en ROVA slaan de handen ineen om de obstakels in dit proces weg te nemen. Belangrijke voorwaarde voor de productie van biogas is dat het afgezet kan worden. Hierbij moet de groen gas hub uitkomst bieden. Het is de bedoeling om over twee jaar met de daadwerkelijke aanleg te beginnen.

Met de ontwikkeling van de groen gas hub en de verwachte productie van biogas wordt substantieel bijgedragen aan de doelstellingen van de provincie Overijssel om een reductie van de CO2-uitstoot van 30 % in 2017 te realiseren.