Veilig Amsterdam


Meldpunt Preventief Fouilleren bij de Nationale Ombudsman

17 januari 2011

De Nationale ombudsman start samen met de ombudsmannen van de gemeenten Amsterdam en Rotterdam een onderzoek naar de manier waarop in vier gemeenten de politie preventief fouilleert. Om een goed beeld te krijgen van de ervaringen van burgers is een meldpunt geopend op de website van de Nationale ombudsman. Hier kan iedereen zijn positieve of negatieve ervaringen achterlaten. De ombudsmannen gaan ook preventief fouilleeracties bijwonen en burgers interviewen over hun ervaringen.

Burgemeesters kunnen een veiligheidsrisicogebied aanwijzen bij grote evenementen of in bepaalde delen van een gemeente waar angst bestaat voor ongeregeldheden. In zo'n gebied mag de politie controleren of mensen wapens bij zich hebben door preventief te fouilleren. Inmiddels wordt regelmatig in gemeenten zo'n gebied aangewezen.

Doel onderzoek

De ombudsmannen vinden het belangrijk dat mensen zich door het preventief fouilleren veiliger voelen op straat. Een gegeven is dat preventief fouilleren ingrijpt op de privacy van mensen. Hierbij zijn belangrijke vragen hoe de politie de mensen selecteert zonder te discrimineren bij het fouilleren en welke instructies de politie krijgt van de Officier van Justitie.

Het doel van het onderzoek van de ombudsmannen is om politie en justitie een handreiking te bieden voor het behoorlijk uitvoeren van preventief fouilleren.

Meldpunt en onderzoek praktijk

De ombudsmannen willen graag de ervaringen van mensen over preventief fouilleren horen. Daarom is een meldpunt geopend op de website van de Nationale ombudsman. U kunt uw ervaringen insturen tot dinsdag 1 maart 2011. De ombudsmannen gaan ook preventief fouilleeracties bijwonen en zullen burgers die gefouilleerd zijn interviewen over hun ervaring. De ervaringen van burgers worden op deze manier meegenomen in het onderzoek. Het rapport wordt na de zomer verwacht.