Openbaar Ministerie

Eerste supersnelrechtzaak Oud en Nieuw in hoger beroep

14 januari 2011 - Ressortsparket Den Haag

Op maandag 17 januari as. wordt in Den Haag om 10.30 uur de eerste supersnelrechtzaak Oud en Nieuw in hoger beroep behandeld. Het gaat om een 32-jarige man die ervan wordt verdacht op 1 januari 2011 in Wassenaar een politieagent te hebben beledigd en bedreigd. Ook zou hij zich hebben verzet bij zijn aanhouding. De politierechter te Den Haag veroordeelde de man op 3 januari jl. tot een gevangenisstraf van 8 weken waarvan 2 weken voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Ook kreeg de man `huisarrest' opgelegd voor de komende twee jaarwisselingen. Verdachte stelde tegen deze uitspraak hoger beroep in.

Supersnelrecht
Supersnelrecht betekent dat verdachten binnen de termijn van de inverzekeringstelling, dus binnen drie dagen, worden berecht. Het gaat dan vooral om feiten als openlijk geweld, zware vernielingen, brandstichting en geweld tegen personen met een publieke functie, maar als zich andere feiten voordoen, kunnen deze ook op de supersnelrechtzitting worden gezet. In verband met de korte termijn tussen aanhouding en behandeling ter zitting moet het gaan om bewijstechnisch gezien relatief eenvoudige zaken. OM, rechter en verdediging moeten tijdig kunnen beschikken over een compleet dossier. Dat betekent dat complexere zaken waarin aanvullend onderzoek nodig is (zoals bij grote ordeverstoringen) in het algemeen niet in aanmerking komen voor supersnelrecht.

Gewoon snelrecht
Naast supersnelrecht bestaat ook nog het `gewone' snelrecht. In alle arrondissementen hebben in de eerste twee weken van januari 2011 snelrechtzittingen plaats gevonden. Snelrecht houdt in dat de verdachte die na inverzekeringstelling in bewaring wordt gesteld, binnen de bewaringstermijn van veertien dagen voor de politierechter moet verschijnen.

Sneller hoger beroep
Indien hoger beroep wordt ingesteld tegen de uitspraak, zullen zowel de supersnelrechtzaken als de gewone snelrechtzaken in hoger beroep met voorrang behandeld worden.

Signaal
Met het gebruik van snelrecht en supersnelrecht wil het OM net als vorig jaar het signaal afgeven dat normoverschrijdend gedrag niet wordt getolereerd en direct wordt afgestraft.