Ingezonden persbericht
Bestuur ChristenUnie stelt kandidatenlijst Eerste Kamerverkiezingen vast
Het Landelijk Bestuur van de ChristenUnie heeft ingestemd met de kandidatenlijst van de selectiecommissie voor de Eerste Kamerverkiezingen 2011. Huidig Eerste Kamerlid Roel Kuiper is de beoogde nieuwe lijsttrekker en fractievoorzitter. Hij zal daarmee de opvolger zijn van huidig fractievoorzitter Egbert Schuurman, die na 28 jaar Kamerlidmaatschap heeft aangegeven niet meer beschikbaar te zijn voor een volgende periode. De lijst telt 22 namen en is een combinatie van mannen en vrouwen, jonger en ouder, ervaring en nieuwkomers.
Het Unieconvent - de vergadering van vertegenwoordigers van de provinciale unies - zal op 15 januari de definitieve kieslijst vaststellen.
Roel Kuiper
Roel Kuiper (1962) is Eerste Kamerlid sinds 2007. De hoogleraar Reformatorische Wijsbegeerte was eerder al directeur van het Wetenschappelijk Instituut en is daarmee goed ingevoerd in het christelijk-sociale gedachtegoed van de partij. De selectiecommissie motiveert het advies: "In zijn eerste periode als Kamerlid heeft hij aangetoond het Kamerwerk te beheersen en ook de afstemming en het debat binnen de partij, maar ook daarbuiten te zoeken. Hij heeft op heel wat posities leiding gegeven in christelijk Nederland en is de continue factor in de fractie.'
Peter Ester
Een nieuwkomer op de lijst (nr. 2) is de lector Arbeidsmarktvraagstukken Peter Ester (1953). Hij is voormalig hoogleraar Sociologie. Tegenwoordig is hij hoogleraar Arbeid, Cultuur en beleid en kroonlid van de Sociaal Economische Raad (SER). Ester nam ook zitting in de Commissie Bakker in 2008, die onderzoek deed naar de toekomst van het arbeidsbestel van Nederland. De commissie schrijft: "Juist in deze tijden van sociaal-economische ombuigingen zijn we ervan overtuigd dat Ester een creatieve, doorwrochte en in het gedachtegoed van de ChristenUnie gewortelde bijdrage kan leveren."
Simone Kennedy
In de top drie staat een ervaren politica gepositioneerd. Simone Kennedy-Doornbos (1970, nr. 3) is een bekende van de partij als raadslid, lid van de verkiezingsprogrammacommissie, lid van de stuurgroep Inclusief en van het curatorium van het Wetenschappelijk Instituut.
Herman Sietsma
Op de vierde plaats staat drs. Herman Sietsma (1953). Hij is provinciesecretaris en algemeen directeur bij de provincie Utrecht. Volgens de selectiecommissie kan hij als jurist algemene en bestuursrechtelijke expertise in de nieuw te vormen fractie brengen. Sietsma is ook hoofdredacteur van Denkwijzer, het blad van het Wetenschappelijk Instituut.
Leen van Dijke
Op plaats vijf staat oud-gediende Leen van Dijke (1955). Hij was fractievoorzitter in de Tweede Kamer voor de RPF en de ChristenUnie. Daarvoor zat hij in de Provinciale Staten van Zeeland.
Beatrice de Graaf
De tweede vrouw op de lijst staat op nummer zes: dr. Beatrice de Graaf (1976), een specialist op het gebied van Terrorisme en Contraterrorisme. Zij is lid van het Veiligheidsberaad van de ChristenUnie.
Eerste Kamerverkiezingen
De Eerste Kamerverkiezingen vinden volgend jaar op 23 mei plaats. Eerste Kamerleden worden niet rechtstreeks door de burgers gekozen, maar door de Provinciale Statenleden. Op 2 maart zijn de Provinciale Statenverkiezingen. De Statenleden worden wel direct gekozen.
Vanwege de huidige politieke situatie in Nederland - een minderheidskabinet dat afhankelijk is van de gedoogsteun van de PVV, die nog niet in de Eerste Kamer vertegenwoordigd is - zijn de Provinciale Statenverkiezingen en de daarop volgende Eerste Kamerverkiezingen van meer dan provinciaal belang. Als de PVV en deze coalitie een meerderheid in de Eerste Kamer krijgen door een overwinning bij de Provinciale Statenverkiezingen, zal er voor hen geen belemmering meer zijn om hun beleid te voeren.
Landelijk campagneleider Erik van Dijk zegt daarover: "Op 2 maart 2011 telt elke stem driedubbel: voor de provincie, voor de Eerste Kamer en voor de toekomst van dit land. Wij roepen kiezers op om uit overtuiging te stemmen voor een rechtvaardiger, duurzamer en socialer Nederland. Een stem op de ChristenUnie biedt daarvoor de beste garantie."
De volledige advieslijst van de selectiecommissie:
1. Prof. dr. Roel Kuiper (1962; Barneveld; Eerste Kamerlid sinds 2007, Hoogleraar Reformatorische Wijsbegeerte, lector Samenlevingsvraagstukken hbo, docent politieke en sociale filosofie aan de VU; voorheen directeur WI, voorzitter KV; Opleiding: Geschiedenis (gepromoveerd) en Filosofie)
2. Prof. dr. Peter Ester (1953; Baarn; Lector Arbeidsmarktvraagstukken, voorheen Hoogleraar Sociologie, Hoogleraar Arbeid, cultuur en beleid, Kroonlid SER, in 2008 namens ChristenUnie lid van de Commissie Bakker (toekomst arbeidsbestel Nederland), publicaties in Denkwijzer; Opleiding: Sociologie (gepromoveerd))
3. Simone Kennedy-Doornbos (1970; Amersfoort; voorheen eigenaar import-exportbureau, gastdocent gezins- en jeugdbeleid aan de CHE, columnist Opunie, lid verkiezingsprogrammacommissie, raadslid, lid stuurgroep Inclusief, lid curatorium WI; opl. Medische biologie)
4. Drs. Herman Sietsma (1953; Ermelo; Provinciesecretaris/algemeen directeur provincie Utrecht, hoofdredacteur Denkwijzer, voorheen lid curatorium WI en voormalig fractievoorzitter Ermelo; Opleiding: Rechten/bestuurskunde)
5. Leen van Dijke (1955; Middelburg; Lid staf Volker Wessels (public affairs), voorheen lid Provinciale Staten en Tweede Kamerfractie; Opleiding: MTS en diverse Directiecursussen)
6. Dr. Beatrice de Graaf (1976; Utrecht; als universitair hoofddocent en onderzoeker verbonden aan het Centrum voor Terrorisme and Contraterrorisme, Lid veiligheidsberaad ChristenUnie; Opleiding: Duitse taal en literatuur/moderne geschiedenis (gepromoveerd))
7. Marjan Haak-Griffioen (1951; Woerden; Gedeputeerde provincie Utrecht, voorheen Statenlid, Wethouder en lid Curatorium WI; Opleiding: MO-wiskunde)
8. Bert Groen (1945; Ruinen; tot dec 2006 burgemeester; voorheen vice-voorzitter LB; voorheen lid Eerste Kamer 2002-2003; voorzitter geweest selectiecommissie EP 2009 en TK 2010; lid/fractievoorzitter Provinciale Staten; Opleiding: (kandidaats) rechten)
9. Mr. Adriaan Hoogendoorn (1958; Waddinxveen; Gemeentesecretaris/algemeen directeur; lid curatorium WI; voorheen voorzitter cie verkiezingsprogramma TK verkiezingen 2001/2002;voorheen lid Landelijk Bestuur ChristenUnie; Opleiding: Nederlands Recht)
10. Mr. drs. Martijn van Meppelen Scheppink (1970; Barendrecht; Advocaat, raadslid en fractievoorzitter, lid curatorium WI; Opleiding: Politicologie en Nederlands recht)
11. Drs. Henk Schaafsma (1947; Kampen; Directeur Schaafsma & Partners, voorzitter christennetwerk GMV, voorzitter KV, voorheen raadslid; Opleiding: Algemene Pedagogiek, Mediation)
12. Thijs van Daalen (1950; Zeewolde; oud-Wethouder; voorheen: zelfstandig ondernemer en bestuurder; voormalig voorzitter Landelijk Bestuur en Statenlid; Opleiding: Mulo, Ambi)
13. Drs. Rein Ferwerda (1945; Morra; Zelfstandig mediator; Lid algemeen bestuur Waterschap Friesland, voorheen Provinciaal Statenlid en gemeenteraadslid, adviseur TK fractie; Opleiding: Sociaal-culturele wetenschappen)
14. Drs. Gerdien Rots (1971; Zwolle; freelance trainer, coach en dagvoorzitter; Lid Inclusief, raadslid, voorheen lid Landelijk Bestuur en voorzitter RPF-jongeren; Opleiding: Politicologie)
15. Jan Westert (1952; Ommen; Directeur ROC; voorzitter curatorium WI, voorheen voorzitter KV en lid diverse selectie- en programmacommissies; Opleiding: HBO Personeel & Organisatie)
16. Drs. Jurn de Vries (1940; Amersfoort; voorheen Hoofdredacteur ND, voorzitter KV, voorheen lid Eerste Kamer, raadslid en lid curatorium WI; Opleiding: Theologie)
17. Drs. Kees van Kranenburg (1962; Driebergen; Directeur st. Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen, Statenlid, voorheen Wethouder; Opleiding: HBO Personeelsmanagment en WO Master Theologie en Samenleving)
18. Mr. Henk van Rhee (1952; Nieuwer ter Aa; Voorzitter Raad van Bestuur/Algemeen Directeur St. Tot Heil des Volks; voorheen directeur Partijbureau ChristenUnie; Opleiding: Staats- en Bestuursrecht; Ned.)
19. Dr. Robert de Graaff (1960; Amstelveen; Partner/directeur organisatieadviesbureau, burgerraadslid, lid klankbordgroep EK, lid verkiezingsprogrammacommissie 2010; Opleiding: Fysica)
20. Harry Lamberink (1956; Hattem; directeur Landelijk Verband van Gereformeerde Schoolverenigingen, lid steunfractie, voorheen voorzitter KV; Opleiding: Culturele antropologie/Organisatie antropologie)
21. Mr. Joop Evertse (1945; Hardinxveld-Giessendam; Gedeputeerde, voorheen Wethouder en Statenlid ; voorheen gemeentesecretaris; Opleiding: Nederlands Recht)
22. Ir. drs. Gerrit Jan Bolks (1961; Ommen; Projectadviseur WBSO, tot 2010 Raadslid; Opleiding: Biologie en Informatica)
---
Noot voor de redactie /