het Onderwijsblad
het Onderwijsblad nr 1 van 15 januari 2011
Hierbij de belangrijkste onderwerpen uit het nieuwe nummer van Het Onderwijsblad nummer 1 van 15 januari, dat aanstaande zaterdag bij de leden van de Algemene Onderwijsbond wordt bezorgd.
Coververhaal: Constante polonaise op werkweek
Het hoogtepunt van het jaar. Dat vinden veel docenten van de werkweek. Anderen barsten bijna in huilen uit bij de nabespreking van dat hoogtepunt. Want bied alcohol en razende hormonen maar eens het hoofd. Een gastgezin kan een uitkomst zijn. Net als het thuislaten van de ergste herrieschoppers.
Help! Een ouder
Aan sommige ouders heb je je handen vol. Het goede nieuws: veel gezeur van het thuisfront is te voorkomen. "Zoek ook eens contact met ouders als er niets aan de hand is."
Academische pabo
De eerste academische pabo opende twee jaar geleden haar deuren. Nu zijn er al zeven, en het einde van de groei is nog niet in zicht. Maar wat is eigenlijk een 'academische' pabo? Want de ene is heel anders opgezet dan de andere. En is er straks wel werk voor alle afgestudeerden?
Onderwijspersoneel is boos
Het onderwijspersoneel is boos over het regeerakkoord, het vertrouwen in de coalitie is minimaal. De bereidheid om actie te voeren is groot.
Manifestatie 17 februari in Den Haag
Op 17 februari voert de AOb met andere vakbonden actie tegen de bezuinigingen in de publieke sector. Via een manifest eist het overheids- en onderwijspersoneel respect en kwaliteit.
Nieuws: Onderwijsbudget verschuift naar materiële kosten
Uit een onderzoek naar de financiële positie van 24 basisschoolbesturen in Friesland, Groningen en Drenthe komt een 'somber' beeld naar voren. Een groeiend deel van de uitgaven gaat naar materiële zaken zoals onderhoud en administratie, terwijl het aandeel personeelsuitgaven afneemt.
Achtergrond: Vakdocenten vinden Nederlands niet zo belangrijk
Vakdocenten in het mbo weten niets van taaldidactiek en stellen te lage eisen. Marja van Knippenberg volgde een jaar lang de lessen van een mbo-groep op niveau-2. In haar proefschrift concludeert ze dat er een groot gat gaapt tussen het ideaal van de beleidsmakers en de werkelijkheid. Nederlands is nu terug in de centrale examens. Ze is blij, maar heeft twijfels. "Wat in al die jaren verwaarloosd is, kun je niet ineens ongedaan maken."
Het volgende nummer van het Onderwijsblad verschijnt op zaterdag 29 januari
Algemene Onderwijsbond
Algemene Onderwijsbond