Gemeente Dordrecht

Handhavingteam Colijnstraat gestart
Gemeente en andere partijen zetten in op aanpak van overlast

Vrijdag 14 januari is het Handhavingteam Colijnstraat van start gegaan; zij bezochten de eerste personen. Komende periode worden alle personen bezocht die medeverantwoordelijk zijn voor de overlast in deze straat en niet mee willen werken aan oplossingen. Hun vrienden en familieleden (ook als die zelf elders wonen) worden ook bezocht. In het huisbezoek wordt de ernst van de situatie duidelijk gemaakt en worden individuele afspraken gemaakt om de overlast te beëindigen. Deze aanpak van de Taskforce Overlast moet ernstige overlast in Dordrecht tegengaan. Het gemeentebestuur kiest voor twee speerpunten: Colijnstraat en overlast door (met name) dak- en thuislozen in de Binnenstad.

Het Handhavingteam Colijnstraat bestaat uit vertegenwoordigers van gemeente Dordrecht, Sociale Dienst Drechtsteden, woningcorporatie Woonbron en de Belastingdienst. Het team wordt begeleid door de Politie, die ook onmiddellijk kan ingrijpen als er strafbare feiten worden geconstateerd. Ook andere organisaties nemen deel als dat aan de orde is; bijvoorbeeld een Leerplichtambtenaar. Deze aanpak van de Taskforce Overlast is afgestemd met het Veiligheidshuis.

Deze eerste dag van huisbezoeken zijn zeven adressen bezocht. Het team maakt zich zorgen over de vervuiling in enkele woningen en de vele kinderen die op deze adressen wonen. Eén persoon is aangehouden vanwege verdovende middelen en er werd een belastingschuld geïnd. Er zijn diverse onrechtmatigheden geconstateerd, als het gaat om uitkeringen. Eén persoon meldde zich vandaag al bij een hulporganisatie.

Bewoners van sommige straten en buurten in Dordrecht maken zich zorgen over de leefbaarheid en veiligheid in hun woonomgeving. Het gemeentebestuur wil de veroorzakers van overlast stevig aanpakken; door te zorgen voor goede voorzieningen en hulp, maar ook door wetten en regels te handhaven. 'De gemeente Dordrecht heeft besloten aan de overlast een einde te maken. (...) We willen de overlast veroorzakende personen duideelijk maken, dat zij zich aan de regels hebben te houden', zo schrijft burgemeester A.A.M. Brok in een brief aan de personen die worden bezocht door het Handhavingteam Colijnstraat.

Sinds september 2009 investeren gemeente en andere partijen in het terugdringen van de overlast in de Colijnstraat. Het gaat om ongeveer 140 personen, van 18 tot 55 jaar, die deze overlast veroorzaken. De aanpak moet de overlast beëindigen en de kwetsbare groep die in de Foyer woont beschermen; in de Foyer wonen jongeren, die gebruik kunnen maken van voorzieningen voor onder andere studie en werk. In samenwerking met zorginstellingen en andere partijen krijgen deze 140 personen een concreet hulpaanbod betreffende onderwijs, werk, zorg en hulpverlening, opvoedingsondersteuning en vrijetijdsbesteding.

Degenen die hier niet aan mee willen werken - momenteel ongeveer 20 tot 25 personen - en hun familie en vrienden, krijgen een bezoek van het Handhavingteam Colijnstraat en worden zonodig bestuursrechtelijk en privaatrechtelijk aangepakt, als gemaakte afspraken niet worden nagekomen. Tegelijk worden controles gedaan: kloppen zaken met betrekking tot inschrijving in de gemeentelijke basisadministratie ('bevolkingsregister'), uitkeringen, de huurovereenkomst en belastinggegevens. Door deze samenwerking van alle betrokken partijen binnen de Taskforce Overlast wordt de overlast tegengegaan en worden de veroorzakers ervan aangepakt.

Datum 14 januari 2011




Gemeente Dordrecht