Technische Universiteit Delft



TU Delft samenwerking Vitens en RIONED op gebied onderzoek in de waterketen

Op 14 januari heeft de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen (CiTG) twee omvangrijke contracten getekend op het gebied van onderzoek in de waterketen.

Met drinkwaterbedrijf Vitens is een samenwerking aangegaan op het gebied van drinkwateronderzoek en wordt een nieuwe leerstoel Innovatieve Watertechnologie opgezet binnen de afdeling Watermanagement van de faculteit. Vitens zal jaarlijks een financiële bijdrage leveren van 200 k¤ en de TU Delft neemt bemeensing en huisvesting voor haar rekening. Met Stichting RIONED zal, in samenwerking met de rioleringssector, de komende vijf jaar een uitgebreid kennisprogramma op het gebied van Urban Drainage worden opgezet en wordt structureel geïnvesteerd in het onderwijs. De totale bijdrage vanuit de sector bedraagt jaarlijks ongeveer 400 k¤. De ondertekening met de twee partijen werd in Delft gedaan tijdens de 63e Vakantiecursus, het jaarlijkse netwerksymposium van de Nederlandse waterwereld, door decaan prof.ir. Louis de Quelerij, directeur Stichting RIONED drs. Hugo Gastkemper en directievoorzitter ir. Rik van Terwisga van Vitens.

Vitens

Vitens is het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland en voorziet de provincies Friesland, Overijssel, Flevoland, Gelderland en Utrecht en een aantal gemeenten in Noord-Holland en Drenthe van drinkwater. Beide partijen zijn van mening dat kennisontwikkeling ten behoeve van 'Innovatieve watertechnologie' in de drinkwatervoorziening een wezenlijke voorwaarde is voor het behoud van de hoge kwaliteit van drinkwater nationaal en internationaal. Het onderzoek zal zich richten op een integrale en duurzame aanpak van de deelgebieden bronnen, zuivering en distributie.

De samenwerkingsovereenkomst valt samen de benoeming van twee nieuwe deeltijdhoogleraren binnen de leerstoel Drinkwatervoorziening. Dr.ir. Jan Peter van der Hoek MBA, directeur van het strategisch centrum van het Amsterdamse drinkwaterbedrijf Waternet en prof. dr.ir. Walter van der Meer, directielid bij drinkwaterbedrijf Vitens gaan samen met hoogleraar prof.dr.ir. Luuk Rietveld het drinkwateronderzoek aansturen.

RIONED

Stichting RIONED is het platform voor de rioleringszorg in Nederland, waarin overheden, bedrijven en onderwijsinstellingen participeren. De belangrijkste taak van RIONED is het beschikbaar stellen van kennis aan de betrokken partijen. Stichting RIONED doet continu onderzoek naar de meest effectieve en efficiënte methoden van rioleringsbeheer om Nederland schoon en veilig te houden. Binnen het kennisprogramma willen Stichting RIONED en TU Delft met de thema's: Asset Management, Operationeel beheer, Systeem dynamiek en Nieuwe sanitatie op grote schaal nieuwe kennis ontwikkelen op het gebied van wateroverlast en duurzaam afvalwatertransport. Hiermee wordt ingespeeld op de grote kennisbehoefte van de sector.




Technische Universiteit Delft