Rijksuniversiteit Groningen

Perbericht
Debat - Economische exploitatie van het Noordpoolgebied: Botsende belangen?!

GRONINGEN - De waarde van de Noordpool is op verschillende manieren te benoemen: een kwetsbaar ecosysteem dat bepalend is voor het klimaat op aarde of een fossiele schatkist die langzaam bereikbaar wordt door het terugtrekkende ijs. Welke rol speelt Nederland? Of is die rol al bepaald doordat een Nederlandse handelsonderneming een overeenkomst heeft gesloten met het Russische Gazprom voor boringen in het Poolgebied? Het slotdebat op 14 januari van het evenement De Poolnacht in Groningen staat in het teken van botsende belangen. Debaters zijn onder andere Gertjan Lankhorst, Chief Executive Officer GasTerra en voorzitter van Project Delta, Stientje van Veldhoven, Tweede Kamerlid D'66, Louwrens Hacquebord, hoogleraar Arctische en Antarctische Studiën, Hugo von Meijenfeldt, Directeur Generaal ministerie van Infrastructuur en Milieu en Johan van de Gronden, directeur Wereld Natuur Fonds

Nederland heeft een lange relatie met het Noordpoolgebied, vooral gedomineerd door wetenschappelijk onderzoek. Maar de relatie tussen ons land en de Noordpool verandert nu we op het punt staan mede-exploitant te worden van de fossiele voorraden die onder het ijs liggen. Vorig jaar reisde een ministeriële delegatie af naar Moermansk; inmiddels is er een Russisch-Nederlandse overeenkomst om langs de Noord-Siberische kust proefboringen te starten.

Moet de Nederlandse overheid voorwaarden stellen aan de economische activiteiten op de Noordpool? Duurzaamheidseisen formuleren? Pleiten voor een internationaal beheersplan? En wat zijn daarbij de rechten en plichten voor de Inuït, de inheemse bevolking?

De toekomst van de Noordpool wordt van alle kanten belicht tijdens de slotmanifestatie van De Poolnacht in Groningen. Onderdelen zijn onder meer een seminar, een kinderdebat onder leiding van Laurentien van Oranje, die eerder een kinderboek over klimaatverandering schreef, en een debat tussen prominenten uit bedrijfsleven, natuurbescherming en politiek onder leiding van Menno Bentveld, Vara Vroege Vogels.

De manifestatie vindt plaats in het hoofdgebouw van de gastheer, N.V. Nederlandse Gasunie, Concourslaan 17, 9727 KC te Groningen. U kunt zich aanmelden om een of meerdere onderdelen van de dag bij te wonen. In verband met de veiligheid is aanmelden verplicht, dit kan via www.depoolnacht.nl.

Programma - Economische exploitatie van het Noordpoolgebied: Botsende belangen?!

14 januari

Seminar - Voorzitter: prof. dr. G.C. (Gerry) Wakker

14.45 uur ontvangst Grote Zaal Gasunie

15.00 uur Zelfbeschikking van inheemse bevolking versus externe belangen

Govert de Groot - Arctic Peoples Alert

Rikkert Reijnen - International Fund for Animal Welfare (IFAW)

15.50 uur pauze in de zaal - koffie/thee

16.20 uur Gas- en oliewinning versus natuurbehoud

Geert Greving - Gasterra - Secretaris Project Delta

Gert Polet - Wereld Natuur Fonds

17.10 uur Standpunt Nederlandse overheid t.a.v. exploitatie Noordpoolgebied

Jochem Wiers ovb - voorzitter Interdepartementaal Polair Overleg

Roel Martens - Economische Zaken

Kinderdebat - Debatleider: Laurentien van Oranje

15.30 - 16.30 uur

Leerlingen van de St Nicolaas school uit Haren

Prof. dr L. Hacquebord - RUG - Arctisch Centrum

Gertjan Lankhorst - CEO GasTerra - Voorzitter Project Delta

Johan van de Gronden - Directeur Wereld Natuur Fonds-NL

18.00 uur Buffet

Debat - Debatleider: Menno Bentveld

Economische exploitatie van het Noordpoolgebied: Botsende belangen?!

19.30-21.30 uur

Prof. dr L. Hacquebord - RUG - Arctisch Centrum

Gertjan Lankhorst - CEO GasTerra - Voorzitter Project Delta

Johan van de Gronden - Directeur Wereld Natuur Fonds-NL

Stientje van Veldhoven - Tweede kamerlid voor D66