Academisch Medisch Centrum Universiteit van Amsterdam





wetenschapsagenda

Januari 2011


14/01

Dubbeloratie

Ter gelegenheid van hun benoeming tot resp. hoogleraar Anatomie en Embryologie in het bijzonder de klinische en vergelijkende morfologie, en hoogleraar Ontwikkelingsbiologie, in het bijzonder de moleculaire ontwikkelingsbiologie van het hart, houden prof. dr. Roelof Jan Oostra en prof. dr. Vincent Christoffels hun oratie.
Oostra spreekt over 'Snijtafels en leunstoelen'. De laatste decennia vindt in toenemende mate kruisbestuiving plaats tussen humane anatomie en tal van medische en biomedische disciplines. Daaruit zijn diverse nieuwe interessegebieden ontsproten, zoals de klinische en vergelijkende morfologie, waarin anatomen, biologen, genetici en artsen elkaars onderzoeksresultaten en bevindingen gebruiken en aanvullen om daarmee gezamenlijk de wetenschap en de gezondheidszorg vooruit te helpen. Kennis over de bouw en ontwikkeling van het menselijk lichaam is daarbij onontbeerlijk, maar de relevantie ervan komt pas aan het licht als deze kennis in nauwe samenhang met haar klinische en wetenschappelijke toepassingen wordt gedoceerd.
De rede van Christoffels is getiteld 'Ontwikkelingsbiologie: het zien van orde in de chaos'. De ontwikkelingsbioloog bestudeert de regelmechanismen die verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van een klompje voorlopercellen tot een structuur met een functie, zoals een hart. De wisselwerking tussen de ontwikkelingsbiologie en de moleculaire en klinische genetica heeft ertoe geleid dat de kennis over het ontstaan van talloze aangeboren afwijkingen de laatste jaren exponentieel is toegenomen.
Tijd: 16.00 uur (oratie Oostra) en 16.30 uur (oratie Christoffels).


Alle promoties van de faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam vinden plaats in de Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, en bij grote belangstelling in de aula van de universiteit, Lutherse Kerk, Singel 411 te Amsterdam. Oraties vinden plaats in de aula.
Voor meer informatie op het gebied van medisch wetenschappelijk nieuws kunt u contact opnemen met de AMC-wetenschapsvoorlichters Edith Gerritsma, Andrea Hijmans en Marc ven den Broek,
020 566 2929