Waterschap Groot Salland

Hoogwaterbescherming voor Kampen volgt strak scenario

Laatste wijziging: 14 januari 2011

Het Waterschap Groot Salland verwacht in Kampen vooralsnog geen problemen door de hoge waterstanden in de IJssel. Wel neemt het waterschap een aantal voorzorgsmaatregelen en blijft het de ontwikkelingen alert in de gaten houden. De bewoners in de buurt van de IJsselkade krijgen vandaag nog bericht in de bus over hoog water in de IJssel.

Voorzorgsmaatregelen
In Kampen is in samenwerking met de gemeente onlangs de Oorgatsluis afgesloten en zijn er afsluiters van riooloverstorten dichtgedraaid. Verder kan op dit moment het waterschap op de dijken bij Kampen volstaan met scherp toezicht door eigen personeel Er is een aantal voorzorgsmaatregelen genomen zoals het afsluiten van sluizen en gemalen in waterkeringen en het afsluiten van riooloverstorten. Ook is er drijfvuil (daak) op meerdere locaties langs dijken verwijderd om schade aan de dijken te voorkomen. Op een aantal locaties zijn kwelwater en zandmeevoerende wellen waargenomen. Dit verschijnsel komt voor bij langdurige hoge waterstanden. Waar nodig neemt het waterschap maatregelen om dit tegen te gaan.

Verwachte waterstanden
Volgens gegevens van Rijkswaterstaat wordt er in de IJssel bij Kampen komende maandag een waterstand verwacht van circa + 1.36 cm boven NAP. Deze waterstand is nog geen aanleiding om grootschalige acties op touw te zetten, zoals de sluiting van de waterkering Kampen-Midden. De situatie kan wijzigen wanneer de waterstanden hoger worden dan voorspeld of wanneer de verwachte zuidwestenwind zou veranderen in een flinke noordwestenwind. Kijk voor de actuele waterstand op www.nosteletekst.nl pagina 724 of raadpleeg
http://live.actuelewaterdata.nl/waterstandNAP/waterstandNAP.html.

Waterkering Kampen-Midden
Kampen beschikt over de Waterkering Kampen-Midden van bijna 2 km die Kampen en de achtergelegen polders moet beschermen tegen waterstanden tot 3,80 meter boven NAP. De oude stadsmuur van Kampen vormt voor een groot deel de waterkering, ruim anderhalve kilometer. Op plaatsen waar straten en pleinen de muur onderbreken, bestaat de kering uit losse elementen die bij hoge waterstanden afgesloten worden, zoals keerkleppen in het wegdek of losse schotbalken. In totaal bestaat de kering uit 84 van deze beweegbare delen, samen goed voor zo'n 200 meter. Voor het afsluiten van de door het waterschap aangelegde kering zorgt een groep vrijwilligers: de Hoogwaterbrigade.

Sluiting
Het Waterschap Groot Salland volgt bij het sluiten van de waterkering een vaste procedure: Hoe hoger de verwachte waterstand, hoe verder de kering wordt gesloten. Het uitgangsscenario is een stand in de IJssel tot 1,20 meter boven NAP in combinatie met een harde noordwestenwind. Momenteel is deze windrichting niet aan de orde, dus ook het sluiten van de kering niet.

Stap voor stap
Afhankelijk van de verwachte waterstand, worden de beweegbare delen van de kering stap voor stap gesloten. Op plaatsen waar de drempel het laagst is, of de werkzaamheden het langste duren, worden de keermiddelen het eerst aangebracht. Bij een snel stijgend waterpeil kan direct een hoger scenario van kracht zijn. In ieder geval moeten de stappen van lagere scenario's eerst zijn uitgevoerd. Eenmaal afgesloten onderdelen worden bewaakt. Per scenario is afgesproken wie op welk moment wat moet doen of paraat moet zijn, zodat het sluiten van de kering ze snel en veilig mogelijk verloopt.

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl