CDA


Smilde: Antwoord hebben op onzekerheid burgers na brand vrijdag 14 januari 2011
Er is nog veel onduidelijk over de gevolgen van de brand die vorige week woedde bij Chemi-Pack in Moerdijk. Nu de brand geblust is, doen diverse organisaties onderzoek naar de oorzaak en de risico's. Deze week sprak de Tweede Kamer over de brand, de eventuele gezondheidsrisico's en de communicatie eromheen met minister Opstelten van Veiligheid en minister Schippers van VWS. Margreeth Smilde sprak namens het CDA haar waardering uit voor brandweerlieden en ander hulpverleners, die dag en nacht gewerkt hebben om de brand te bestrijden.
Â
Smilde stelde in het debat dat in dit soort situaties de communicatie van alle instanties steeds helder moet zijn. Ze was dan ook niet gelukkig met de uitingen van het RIVM, die telkens weer een andere richting op gingen. "Met alleen een advies om ramen en deuren gesloten te houden, kom je er niet. Mensen moeten helderheid hebben over wanneer ze zich zorgen moeten gaan maken, en wat ze dan moeten doen. Huisartsen moeten informatie krijgen over de eventuele gevolgen." Het Kamerlid pleitte ervoor om nu al duidelijkheid te verschaffen wie de eventuele gezondheidsklachten ook in de toekomst gaat bezien, en wanneer er actie wordt ondernomen. "In een vergelijkbare situatie een aantal jaar terug moesten werknemers van ATF in Drachten jaren na de brand hard vechten om een gericht gezondheidsonderzoek. De minister moet na deze brand dus zeker vinger aan de pols houden", aldus Smilde. Â
Het Kamerlid vroeg de Regering voorts om snel duidelijkheid te verschaffen aan de agrarisch ondernemers in de omgeving. Is het veilig om te oogsten en te verkopen? Mag het vee van stal? Als alle rapporten verder verschijnen, zal hier ook lering uit getrokken moeten worden. Nu is vooral al duidelijk dat communicatie glashelder moet zijn, en dat daar nog vele slagen voor verbetering liggen", vindt de CDA'ster. De ministers gaven in het debat ook aan dat er nog veel onduidelijk is rondom de brand, maar dat zij met een aantal verbeteringen direct aan de slag kunnen.