Tulip Oil Holding koopt meerderheidsaandeel in Rhein Petroleum

14/01/2011 09:35

Tulip Oil Holding B.V.

Den Haag, 14 januari 2011

Deutsche Rohstoff AG: Tulip Oil Holding neemt een meerderheidsaandeel van 75 procent in Rhein Petroleum, het olie- en gasonderdeel van Deutsche Rohstoff.

Naar verwachting zal een investering van meer dan 20 miljoen euro in Rhein Petroleum worden gedaan.

Heidelberg, Tulip Oil Holding B.V. ("Tulip Oil") is met Deutsche Rohstoff AG ("Deutsche Rohstoff") overeengekomen een 55 procent aandeel in Rhein Petroleum GmbH ("Rhein Petroleum") over te nemen. Hierdoor wordt het aandeel dat Deutsche Rohstoff heeft, teruggebracht van 80 procent naar 25 procent. De andere aandeelhouder Herzford International Limited zal de 20 procent aandelen die het bezat in zijn geheel aan Tulip Oil verkopen. Hierna zal Tulip Oil 75 procent van de Rhein Petroleum aandelen bezitten en Deutsche Rohstoff 25 procent.

Deutsche Rohstoff zal hiervoor een bedrag van 6,7 miljoen euro ontvangen, zowel als een bedrag van 5,1 miljoen euro indien bepaalde doelen gehaald worden. Deutsche Rohstoff AG zal tevens een vergoeding voor de aandeelhouderslening van 0,5 miljoen euro ontvangen.

Tulip Oil (www.tulipoil.com) is een olie- en gasbedrijf, opgericht in juli 2010. Het management bestaat uit ex-Shell managers. Het bedrijf richt zich op activiteiten in West-Europa en wordt gefinancierd door mede eigenaar Barclays Natural Resource Investments (www.bnri.com). BNRI is een mondiaal participatiebedrijf dat zich richt op investeringsmogelijkheden op het gebied van natuurlijke grondstoffen.

Dr Titus Gebel, CEO van Deutsche Rohstoff AG, zei: ''Wij zijn erg blij om een partner te hebben gevonden met een dergelijke excellente technische kennis die wordt gesteund door een sterke investeerder. Wij verheugen ons erop met samen de het potentieel in Zuid-Duitsland te ontwikkelen."

Dr.Ir. Roelof Platenkamp, Executive Chairman van Tulip Oil, voegde toe: "Wij zien zeer substantiële mogelijkheden in de gebieden waar Rhein Petroleum licenties heeft. Deze passen perfect binnen ons bedrijf. Beide partners zullen elkaar aanvullen en het is belangrijk voor ons om gebruik te blijven maken van de expertise die binnen Rhein Petroleum bestaat."

Ir. Erik Steenken, CEO van Tulip Oil, zal worden aangesteld als CEO en Managing Director van Rhein Petroleum, zodra de acquisitie is afgerond. "Wij zijn er van overtuigd dat door het gebruik van moderne technologie wij olie en gas kunnen winnen zowel uit oude velden die niet langer gebruikt worden, als in de nog te ontdekken velden. Dit zal de lokale economie ten goede komen. Het management team van Tulip Oil heeft veel ervaring opgedaan in Duitsland, Oostenrijk en Nederland met het produceren van olie en gas op een manier die het milieu zo min mogelijk belast."

Tulip Oil en Deutsche Rohstoff zijn overeengekomen om in 2011 en 2012 uitgebreid 3D seismisch onderzoek te doen in de gebieden waar Rhein Petroleum over licenties beschikt. Dit betreft de Rijnvallei en Beieren. De aller-modernste seismische interpretaties zullen een beter inzicht geven in de compositie en structuur van de lagen die olie en gas zouden kunnen bevatten. Hierdoor wordt de kans op ontdekking hiervan aanzienlijk vergroot. In de laatste 20 jaar is de 3D seismische technologie zeer verbeterd. Echter, deze technologie is nauwelijks toegepast op deze gebieden, mede omdat olie- en gasexploratie in Zuid-Duitsland maar op heel kleine schaal werden uitgevoerd aan het eind van de jaren 80.

Na analyse van de seismische resultaten, ligt het in de verwachting dat Rhein Petroleum in 2012 beginnen met het boren en initiële productie. Rhein Petroleum en de aandeelhouders verwachten in de komende jaren een investering van ongeveer 20 miljoen Euro.

Deutsche Rohstoff AG (Heidelberg, Duitsland), genoteerd aan het Entry Standard segment van de Frankfurt Stock Exchange. Het bedrijf richt zich op goud, olie en gas en de zogenaamde hightech materialen zoals indium, gallium, kobalt en "rare earth materials". Alle projecten vinden plaats in landen waar politieke stabiliteit heerst, met als belangrijkste land Duitsland. Het bedrijf herontwikkelt depots die eerder zijn geëxploiteerd. Meer informatie is te vinden op www.rohstoff.de

Tulip Oil Holding B.V. (Den Haag, Nederland), legt zich toe op olie- en gaswinning in West-Europa. Het bedrijf is door BNRI en Tulip Oil management opgericht in juli 2010. Doel is het exploiteren van onontwikkelde olie- en gasvelden. Daarnaast zal Tulip Oil zich bezighouden met oude velden die nog steeds waarde kunnen hebben voor een bedrijf met een technisch hoog ontwikkelde en innovatie management team. Meer informatie is te vinden op www.tulipoil.com

Barclays Natural Resource Investments (Londen, GB), werkt samen met gespecialiseerde management teams op het gebied van natuurlijke energiebronnen, voornamelijk in de olie- en gasexploitatie, mijnen en elektriciteit, inclusief groene energie. BNRI investeert en neemt deel in de directie van de bedrijven waarin het investeert. BNRI heeft kantoren in Londen, New York, Sydney en Dubai en bestaat uit 21 investeringsdeskundigen en een deskundige adviesraad. Meer informatie is te vinden op www.bnri.com.





http://www.tulipoil.com