Rijksoverheid

Jaarlijks meer dan 200.000 slachtoffers huiselijk geweld

Nieuwsbericht | 14-01-2011

In Nederland worden jaarlijks meer dan 200.000 mensen slachtoffer van ernstig huiselijk geweld. Dat blijkt uit het onderzoek Huiselijk geweld in Nederland, dat op 14 januari naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Meer mannelijke slachtoffers dan aangenomen

Volgens het onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum en instituut Intervict zijn meer vrouwen (60%) dan mannen (40%) slachtoffer van ernstig huiselijk geweld. Het aandeel mannelijke slachtoffers is veel hoger dan werd aangenomen. In eerdere onderzoeksresultaten was de verdeling tussen vrouwen en mannen 85%-15%. Als dader van huiselijk geweld zijn mannen in de meerderheid (83%). In bijna driekwart van de gevallen van ernstig huiselijk geweld gaat het om lichamelijk geweld (65%) en seksueel geweld (8%).

Daders vaak ook slachtoffer huiselijk geweld

Het onderzoek bevestigt dat daders vaak ook slachtoffer zijn of zijn geweest van huiselijk geweld. Daarnaast blijkt dat daders van huiselijk geweld relatief vaak andere misdrijven plegen. Van de daders komt 30% binnen twee jaar na het plegen van huiselijk geweld opnieuw met justitie in aanraking, meestal vanwege een gewelds- of verkeersdelict.

15% slachtoffers heeft blijvend lichamelijk letsel

Ongeveer 40% van de slachtoffers van huiselijk geweld heeft te maken met tijdelijk lichamelijk letsel en circa 15% met blijvend lichamelijk letsel. Daarnaast zijn de gevolgen ook zeer ernstig op relationeel, emotioneel, en werkgerelateerd vlak. Een kwart van de bevraagde slachtoffers zegt een suïcidepoging te hebben ondernomen.

Taboe op melden huiselijk geweld afgenomen

Het taboe op het melden van huiselijk geweld lijkt te zijn afgenomen. Momenteel wordt ongeveer 20% van het huiselijk geweld bij de politie gemeld. In 1997 was dat nog 12%. De beleidsinspanningen om het verborgen karakter van huiselijk geweld te verminderen, lijken vruchten af te werpen.

'Verdere aanscherping aanpak huiselijk geweld noodzakelijk'

Het onderzoek biedt dertien jaar na het eerste landelijke onderzoek huiselijk geweld een nieuw en representatief inzicht in de omvang en aard van het huiselijk geweld in Nederland en het hulpzoekgedrag van slachtoffers en daders. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie, staatssecretaris Veldhuijzen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en minister Van Bijsterveldt van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen hebben het onderzoeksrapport op 13 januari naar de Tweede Kamer gestuurd.

In een reactie schrijven de bewindslieden dat er de afgelopen jaren al veel vooruitgang is geboekt met de aanpak van huiselijk geweld. Op basis van het onderzoek stellen ze dat een verdere aanscherping noodzakelijk is.

Positie slachtoffers huiselijk geweld verbeteren

Het kabinet wil de positie van slachtoffers van huiselijk geweld verbeteren. Het gaat daarbij met name om de opvang en ondersteuning van de verschillende groepen slachtoffers van huiselijk geweld. Zo moet de bekendheid van de steunpunten huiselijk geweld worden vergroot. Daarnaast wil het kabinet daders stevig aanpakken. Met name voor daders van de ernstigste vorm van huiselijk geweld en daders die recidiveren zijn aanvullende maatregelen noodzakelijk. Dit sluit aan bij het voorstel van de Minister van Veiligheid en Justitie om taakstraffen voor daders van ernstige gewelds- en zedenmisdrijven uit te sluiten. Ook het voornemen om in het volwassenenstrafrecht minimumstraffen in te voeren voor personen die binnen tien jaar opnieuw worden veroordeeld voor een zeer ernstig misdrijf sluit hierbij aan.

In de eerste helft van 2011 komen de ministers en staatssecretaris van VenJ, VWS en OCW met uitgewerkt voorstellen voor verscherpte aanpak van huiselijk geweld.