Openbaar Ministerie

Beoordeling oud & nieuw zaken

12 januari 2011 - Arrondissementsparket Arnhem

Op vrijdag 14 januari staat er één verdachte voor de rechter in Arnhem voor een strafbaar feit gepleegd tijdens oud & nieuw. In Zutphen verschijnen geen verdachten op de snelrechtzitting, omdat de zaken zich daar niet voor lenen.

Snelrechtzitting
Een 21-jarige man uit Culemborg moet zich op 14 januari verantwoorden voor de rechtbank Arnhem in verband met poging tot zware mishandeling. De man wordt ervan verdacht dat hij een stuk stoeptegel heeft gegooid naar een portier van een discotheek in Beesd.

Afdoening zaken
In totaal zijn 83 zaken bij het Openbaar Ministerie (OM) aangeleverd door de politie; 18 door politieregio Gelderland Zuid, 36 door Gelderland Midden en 29 door Noord- en Oost-Gelderland. Twee zaken zijn afgedaan door supersnelrecht, één zaak staat gepland voor de snelrechtzitting in Arnhem, 22 zaken staan gepland voor de themazittingen op 10 februari 2011. Zestien verdachten hebben een transactie aangeboden gekregen. Als deze niet wordt betaald, dienen deze verdachten zich alsnog te verantwoorden voor de rechtbank op 10 februari. Dertien zaken zijn nog in onderzoek. De overige zaken zijn anders afgedaan (sepot, reguliere zitting, politietransactie).

Themazittingen
Op de themazitting in Arnhem staan vijftien verdachten. Een 19-jarige man uit Spankeren wordt ervan verdacht in Arnhem niet te hebben voldaan aan een ambtelijk bevel. Een 39-jarige uit Arnhem wordt verdacht van vernieling van een ruit van een café, belediging van een ambtenaar en wederspannigheid. Een 36-jarige man uit Den Haag wordt verweten dat hij in Arnhem een ambtenaar heeft beledigd, zich heeft verzet bij zijn aanhouding en in staat van dronkenschap de orde heeft verstoord. Een 55-jarige man, een 18-jarige man en een 36-jarige man, allen afkomstig uit Arnhem, moeten zich verantwoorden voor (verbale) bedreiging van een politieagent in Arnhem. Een 19-jarige man uit Arnhem moet op zitting verschijnen voor verbale bedreiging, belediging van een ambtenaar en verzet bij aanhouding. Een 19-jarige man uit Arnhem wordt verdacht van bedreiging en verbale bedreiging in Arnhem. Een eveneens19-jarige man uit Ede verschijnt op zitting in verband met het niet voldoen aan een ambtelijk bevel en het bezit van harddrugs. Een 25-jarige man uit Ochten heeft op zijn dagvaarding belediging van een ambtenaar in Kesteren staan. Een 19-jarige jongen uit Bruchem is in zijn woonplaats aangehouden voor het niet voldoen aan een ambtelijk bevel en wederspanningheid en moet zich daarvoor verantwoorden bij de rechter. Een 19-jarige jongen uit Waardenburg wordt verdacht van openlijk geweld op de openbare weg. Een man van 34 uit Nijmegen wordt verdacht van belediging van een ambtenaar in zijn woonplaats. Een 30-jarige Nijmegenaar moet zich verantwoorden voor vernieling van elf ruiten van diverse flatgebouwen in Nijmegen. Een 20-jarige man uit Nijmegen moet zich verantwoorden voor belediging van een ambtenaar en het niet voldoen aan een ambtelijk bevel.

Op de themazitting in Zutphen staan zeven verdachten. Een 36-jarige man uit Zutphen wordt verdacht van het niet voldoen aan een ambtelijk bevel in zijn woonplaats. Een 24-jarige Apeldoorner moet zich verantwoorden voor wederspannigheid. Een eveneens 24-jarige Apeldoorner wordt verdacht van mishandeling. Een man van 24 uit Heerde wordt verdacht van het niet voldoen aan een ambtelijk bevel. Een 42-jarige man uit Elburg moet voor de rechter verschijnen op verdenking van mishandeling. Een 23-jarige man uit Elspeet wordt verdacht van belediging van een ambtenaar in Apeldoorn. Een 21-jarige man uit Doetinchem wordt verdacht van belediging van een ambtenaar.

Tot aan 10 februari worden mogelijk nog meer verdachten op de themazittingen geplaatst.

Kinderzitting
Op de kinderzitting in Arnhem staan drie verdachten. Een 17-jarige jongen uit Utrecht en 17-jarige jongen uit Arnhem worden verdacht van belediging van een ambtenaar. Een 15-jarige jongen uit Beesd wordt verdacht van wederspannigheid. In Zutphen staan geen minderjarige verdachten op zitting.

Hogere eisen
Normoverschrijdend gedrag tijdens oud en nieuw wordt niet getolereerd en snel afgestraft. Het OM eist in strafzaken die te maken hebben met de jaarwisseling hogere geldboetes, hogere taakstraffen of langere gevangenisstraffen. De strafeis in deze zaken ligt 75% hoger dan anders. Ook kan huisarrest voor de volgende jaarwisseling opgelegd worden. De aangerichte schade wordt op de daders verhaald. Zaken met geweld tegen mensen met een publieke taak, zoals brandweer- en ambulancepersoneel en politieagenten, krijgen bijzondere aandacht. Het Openbaar Ministerie treedt streng op tegen verdachten van dergelijke zaken en zal extra hoge straffen eisen; een verhoging van de strafeis met 200%.