Rijksvoorlichtingsdienst
Hr.Ms. Amsterdam keert terug van drievoudige missie
Hr.Ms. Amsterdam nam de afgelopen vijf maanden deel aan drie missies. Van twee antipiraterijoperaties in de Golf van Aden tot inzet bij Ivoorkust. Vrijdag keert het bevoorradingsschip - zes weken later dan gepland - terug in thuishaven Den Helder. Daar wordt het welkom geheten door de minister van Defensie én natuurlijk het thuisfront van de bemanningsleden.
Het bevoorradingsschip Hr.Ms. Amsterdam voer 91 dagen in de Golf van Aden en het Somalisch bassin. In die periode onderschepte het schip 44 piraten, ondersteunde het schip bij de ontzetting van het gekaapte zeiljacht Choizil en begeleidde het VN koopvaardijschepen. Ook voorzag het bevoorradingsschip andere marineschepen van 3.000.000 liter dieselolie en 500.000 liter helikopterbrandstof. Hr.Ms. Amsterdam startte de antipiraterijmissie onder EU-vlag en eindigde deze onder NAVO-vlag. Want toen Hr.Ms. De Ruyter door problemen aan de dieselgeneratoren niet tijdig in het gebied kon zijn, werd de antipiraterijmissie van de Amsterdam verlengd.
Drie dagen voor thuiskomst werd de koers van Hr.Ms. Amsterdam opnieuw verlegd. Op verzoek van de Franse regering stoomde het schip op naar de kust van Ivoorkust, om de Franse helikoptercarrier Tonnerre te voorzien van voeding, noodrantsoenen, munitie en brandstof. Indien nodig had de Amsterdam ook ondersteuning kunnen bieden bij het evacueren en opvangen van burgers.
Na binnenkomst reiken defensieminister Hans Hillen, de Commandant der Strijdkrachten, generaal Peter van Uhm en de Commandant Zeestrijdkrachten, vice-admiraal Matthieu Borsboom de medaille voor vredesoperaties uit aan de commandant van het schip, kapitein-luitenant-ter-zee Gerrit Nijenhuis en zijn 172 bemanningsleden.