Raadsopdracht kerntaken gemeente Apeldoorn
Op 20 januari discussieert de gemeenteraad van Apeldoorn over de concept-raadsopdracht kerntaken. De raadsopdracht is op 13 januari vrijgegeven door het presidium van de gemeenteraad. In de nota wordt namens de gehele gemeenteraad een opdracht aan het college van burgemeester en wethouders geformuleerd over de kerntaken van de gemeente Apeldoorn. De opdracht is geschreven naar aanleiding van de kerntakendiscussie van de raad met de Apeldoornse samenleving.
De raad maakt in de raadsopdracht een aantal keuzes die het college van burgemeester en wethouders in de Voorjaarnota verder uitwerkt. Bij de Voorjaarsnota hebben burgers, instellingen en bedrijven opnieuw de gelegenheid om hun mening te geven over het uiteindelijke resultaat van de kerntakendiscussie.
Hoofdpunten
De belangrijkste punten uit de concept-raadsopdracht zijn:
Kerntaken
Als kerntaken van de gemeente Apeldoorn worden genoemd: zorg voor openbare orde en veiligheid, het beheer en onderhoud van de openbare ruimte (wegen en groen), de zorg voor zwakkeren en hulpbehoevenden, het besturen van de stad. De gemeente moet deze kerntaken wel soberder uitvoeren.
Geen kerntaken
In de concept-raadsopdracht wordt gesteld dat een aantal zaken geen kerntaak zijn. Enkele voorbeelden:
. Sport- en jeugdbeleid: het in de huidige vorm subsidiëren van sportverenigingen en het accommodatiegebonden jeugdwerk is geen gemeentelijke kerntaak meer
. Onderwijsbeleid: ouders en scholen kunnen de verantwoordelijkheid voor taken als bijvoorbeeld de schoolbegeleidingsdienst en natuur- en milieueducatie overnemen
. Cultuurbeleid: het in stand houden van een museum en een centrum voor beeldende kunst, de zorg voor cultuureducatie, en de huidige vorm van subsidiëring van culturele gezelschappen en verenigingen zijn geen gemeentelijke kerntaak
. Economisch beleid: de onderdelen citymarketing en subsidiëring van recreatie en toerisme zijn geen gemeentelijke kerntaak
Uitvoering van beleid dichter bij de burger
In de concept-raadsopdracht staat dat de gemeente en gesubsidieerde instellingen taken dichter bij de burger moeten uitvoeren: meer op het niveau van dorpen en wijken, en minder vanuit het stadhuis.
Andere overheid
In deze raadsopdracht staat een aanzet tot een veranderende overheid. Een activerende overheid die meer ruimte geeft voor eigen initiatief uit de samenleving. Een overheid die minder zelf taken uitvoert. En een overheid die gericht is op het financieren van zaken waar de inwoners behoefte aan hebben, niet het financieren van allerlei instellingen en organisaties.
Procedure
Op 20 januari is vanaf 19.00 uur het raadsdebat over het concept-raadsvoorstel. Tijdens dit debat geven alle politieke fracties hun mening over de raadsopdracht. Het is mogelijk dat raadsfracties amendementen indienen om de inhoud van de raadsopdracht te veranderen.
Op 27 januari neemt de gemeenteraad een besluit over de raadsopdracht.
Kerntakendiscussie
De kerntakendiscussie van de gemeenteraad is een herbezinning op de taken van de gemeente Apeldoorn. De raad heeft ervoor gekozen om niet 'zomaar' te gaan bezuinigen, maar eerst vanuit de inhoud samen met burgers en organisaties kritisch naar de taak en rol van de gemeente te kijken. Dit is in het najaar van 2010 gebeurd.
Informatie
Meer informatie over de raadsopdracht en over de kerntakendiscussie vindt u op www.apeldoorn.nl/kerntakendiscussie .
Gemeente Apeldoorn