Ingezonden persbericht


Persbericht

Zwolle, 13 januari 2011

Museum De Fundatie krijgt zijn "oog"

Overijssel investeert in cultuur en economie

Museum De Fundatie in Zwolle krijgt zijn "oog". Provinciale Staten van Overijssel trekken 5 miljoen euro uit voor een spectaculaire uitbreiding van het museum. Bovenop het dak van het Paleis op de Blijmarkt wordt een transparante ellipsvormige constructie geplaatst van twee etages met interessante mogelijkheden voor expositie en educatie. Daarmee ontstaat een cultureel/museaal landmark van internationale allure.

Overijssel investeert niet ondanks, maar juist vanwege de recessie, zo bleek tijdens de statenvergadering. Versterking van de culturele infrastructuur maakt Overijssel aantrekkelijker om te (komen) wonen en werken en biedt nieuwe economische kansen in een krimpende markt. Provincie Overijssel en gemeente Zwolle delen de ambities van museumdirecteur Ralph Keunig, die door een uitgekiend museumbeleid met spraakmakende exposities het museum in slechts enkele jaren op de kaart heeft gezet. De nu al spectaculaire groei in bezoekersaantallen biedt nieuwe impulsen aan economische bedrijvigheid in Zwolle.

Het monumentale Paleis aan de Blijmarkt, de behuizing van Museum De Fundatie aan de rand van de Zwolse binnenstad, is te klein geworden om de tentoonstellingen, eigen collecties en de bezoekers - met name groepen en scholen -, adequaat ruimte te bieden. Het gerenommeerde bureau Bierman Henket architecten heeft een haalbaarheidsstudie verricht en het "oog" ontworpen. De ellipsvormige uitbreiding lijkt door de grote glaspartij aan de noordkant op een oog. Vanuit de zalen zal er een prachtig uitzicht zijn over de Zwolse binnenstad.

Gemeente Zwolle "plaveit" voor de bezoekers de weg van het NS- station naar het museum na advisering van De Fundatie met een kunstroute, "de uitgestelde verwachting". Het streven is dat het uitgebreide museum op 12 -12- 2012 zijn deuren opent. Dat is gelijktijdig met de start van de Hanzelijn. Deze nieuwe verbinding brengt Zwolle en Amsterdam dichter bij elkaar, met straks niet meer dan een uurtje sporen.