Ingezonden persbericht
Persbericht
Zorgrapport van SP over OsiraGroep slecht onderbouwd
SP schiet in het wilde weg
Zorgorganisatie OsiraGroep ergert zich aan het grove geschut van het SP-rapport met de tendentieuze titel 'Osira: stopwatchzorg in een organisatie met een waterhoofd' dat op 14 januari 2011 verschijnt. Verantwoording, een gefundeerde onderzoekstechniek en wederhoor ontbreken.
'Een rapport samenstellen met louter citaten, zonder te checken of die beweringen geldig zijn, is een misser van formaat. Bovendien grieft de SP met het rapport de 2.100 medewerkers van OsiraGroep die zich elke dag inspannen om goede zorg te leveren. Ondernemingsraad en Cliëntenraad hebben in een reactie aan de SP in september 2010 al laten weten zich niet te herkennen in de kritiek. Het SP-rapport is gebaseerd op 131 e-mails van medewerkers, een gering percentage van het totaal. Cliënten en familieleden hebben nauwelijks gereageerd aldus Willeke Stadtman, voorzitter Raad van Bestuur: 'We nemen afstand van het rapport. We herkennen ons er niet in. Het is slecht onderbouwd, meningen zijn niet getoetst aan de feitelijkheid. Wel is in ieder geval duidelijk dat nog niet alle medewerkers zich voldoende betrokken voelen bij alle veranderingen. Daar zullen wij zeker aandacht aan besteden.'
Zuinige zorgorganisatie
De term 'waterhoofd' uit de titel van het SP-rapport verwijst naar een te grote hoeveelheid overhead- en managementkosten. OsiraGroep geeft 10% uit, de norm is 11%.
Werken met gevoel
Wij werken niet met een stopwatch. Die hebben we ook helemaal niet nodig. Efficiënt werken en zorgen dat de cliënten de zorg krijgen die ze nodig hebben, is iets anders. Zorgroutes zijn als planningsinstrument goed bruikbaar voor medewerkers.
Een gedetailleerde reactie van OsiraGroep op het rapport van SP-Amsterdam is te vinden in onderstaande bijlage.
Ingezonden persbericht