Landschap Noord-Holland
LAAT NATUUR BIJDRAGEN AAN VEILIGHEID
Den Haag, 13 januari 2011
De renovatie van de Afsluitdijk is mislukt als daarbij de natuur van het IJsselmeer en de Waddenzee wordt losgekoppeld van de veiligheidsopgave. De nieuwe Afsluitdijk moet juist een combinatie zijn van veiligheid en natuur, recreatie en duurzame energie. Deze dringende oproep doen twaalf natuur- en milieuorganisaties in hun visie op de toekomst van de Afsluitdijk. Donderdag jl. nam mevrouw A. Nijhof, Directeur Generaal Water bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, de visie in ontvangst.
In de uitgave 'Afsluitdijk, natuurlijk veilig', die via de websites van de stichting Verantwoord Beheer IJsselmeer en de Waddenvereniging te verkrijgen is, presenteert een brede coalitie van natuur- en milieuorganisaties een integrale en innovatieve aanpak van de Afsluitdijk. Volgens Hidde van Kersen, directeur van de Waddenvereniging, moet het Ministerie inzetten op een integrale aanpak: "Het is veel duurzamer om natuur te laten helpen de dijk veiliger te maken".
Bouwen met de natuur kan onder meer door het verzachten van de harde scheiding tussen zoet en zout met een brakwaterzone en het overslagbestendig maken van de huidige dijk. Met de zoet-zoutverbinding kan serieus aan de slag worden gegaan met de zoetwaterbellen, die bij het spuien op de Waddenzee worden geloosd en zeer nadelige effecten hebben op de natuur. Vissen kunnen beter migreren tussen de zoute Waddenzee en het zoete IJsselmeer.
Investeringen in de natuur zijn geen 'extraatje', maar een duurzame en innovatieve manier om extra veiligheid te borgen en tegelijkertijd andere maatschappelijke belangen te dienen, zoals landschap, recreatie, zilte teelt en duurzame energie. De uitgave haakt aan bij de goede ideeën van de vier consortiaplannen en is een pleidooi voor een integrale aanpak van de Afsluitdijk. "Kansen genoeg om er iets heel moois van te maken!", aldus Hidde van Kersen.
Waddenvereniging, It Fryske Gea, IJsselmeervereniging, Landschap Noord-Holland, Het Flevo-landschap, Stichting Verantwoord Beheer IJsselmeer, Stichting Wad, Vogelbescherming Nederland, het Gronings Landschap, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en het Programma Naar een Rijke Waddenzee.