Ingezonden persbericht


De regio als maat

Geen dynamiek zonder burgers

Op maandag 17 januari verschijnt het PON jaarboek 2011: De regio als maat. Geen dynamiek zonder burgers. Het 1e exemplaar wordt overhandigd aan mevrouw Brigite van Haaften-Harkema, gedeputeerde Jeugd, Cultuur en Samenleving van de Provincie Noord-Brabant. Dit gebeurt tijdens een presentatie waarin het PON haar visie geeft op het betrekken van burgers: niet het gesprek, maar het resultaat telt!

Het Brabantse beeld wordt getoetst aan het nationale beeld in een beschouwing van de heer Pieter Winsemius, lid van de WRR en publicist. Betrekken en verbinden als leidraad wordt uiteraard vertaald in een levendig debat met de aanwezigen.

Burgers zijn dragers van de regio

Door hun mobiliteit verbinden burgers stad en platteland. Zij wonen, werken en recreëren over gemeentegrenzen heen. Juist in de Provincie Brabant waar stedelijke en landelijke elementen in diverse mengvormen samenkomen. Verschillende schaalniveaus, van buurt tot regio, spelen zo een rol in het welzijn van Brabantse burgers. De burger zorgt daarmee voor dynamiek die de grenzen van dorpen en steden overstijgt. Niet alleen burgers gaan flexibel met hun omgeving om, ook maatschappelijke vraagstukken laten zich steeds minder lokaal oplossen. De regio is de plaats waar beide samenkomen. Hoe kunnen we de regionale oriëntatie van burgers erkennen en serieus nemen, kortom vertalen in burgerparticipatie 2.0?

Geen dynamiek zonder burgers

Dit thema staat centraal in de presentatie van het Jaarboek 2011 van het PON. Erna Hooghiemstra, Directeur van het PON zal een inleiding geven op het thema van het Jaarboek. Vervolgens krijgt Brigite van Haaften-Harkema het 1e exemplaar uitgereikt en zal haar visie op het thema toelichten. Het landelijke perspectief wordt daarna ingebracht door Pieter Winsemius; hoe is het gesteld met het vertrouwen van de burger in de overheid en maatschappelijke organisaties? Als apotheose volgt een debat tussen publiek en de inleiders over de vraag 'zijn burgers nog te verleiden of zijn ze al afgehaakt?' Het PON wil met het Jaarboek en de interactieve presentatie het startsein geven voor discussie over regio's vanuit het perspectief van burgers. Ook geeft het PON voorbeelden van concrete verbeterslagen in burgerparticipatie. Het PON juicht de mening van de burger toe: niet het gesprek, maar het resultaat telt !

Informatie over het PON

Het PON is een kennisinstituut op het sociale domein. Het levert een actieve bijdrage aan de ontwikkeling van een sociaal duurzame samenleving. Wij combineren wetenschappelijke kennis met kennis van de uitvoeringspraktijk. Bovendien is het PON in staat om partijen met elkaar te verbinden.

Van oudsher heeft het PON een bijzondere relatie met de provincie Noord-Brabant. Voor haar vervullen wij de rol van planbureau op sociaal-cultureel terrein. Het planbureau verzamelt, beschrijft en analyseert feiten ter inspiratie en ondersteuning van het beleid. Daarbij leggen we de verbinding met andere domeinen, zoals ruimte en economie.

Naast de provincie bedient het PON vele andere opdrachtgevers, in en buiten Brabant: gemeenten, woningcorporaties, zorg- en welzijnsinstellingen, fondsen. Behalve praktisch en gedegen onderzoek, bieden we ook deskundig advies en procesbegeleiding. Daarbij staat de bruikbaarheid voor het beleid of de uitvoeringspraktijk steeds centraal. Het team van dertig wetenschappelijk medewerkers is inhoudelijk expert op de terreinen van zorg, leefbaarheid, jeugd en participatie.