`Branchevereniging Adfiz gaat te ver in haar aanbevelingen'


Verbod op execution only beperkt 4 miljoen Nederlanders in hun keuzevrijheid

Utrecht, 20110113 -- Adfiz, de branchevereniging van financiële intermediairs in Nederland, gaat te ver in haar aanbevelingen aan minister Jan-Kees de Jager van Financiën. Met name het pleidooi voor een verbod op execution only van impactvolle financiële producten beperkt de keuzevrijheid van consumenten. Producten zouden dan alleen nog maar via het intermediair kunnen worden aangeschaft. Dat concludeert Erik Dorland, bestuurder van consumentenorganisatie Stichting Besparingsplanner, na aanleiding van de vandaag gepubliceerde beleidsnota `Visie op een level playing field'.

4 miljoen consumenten de dupe
Bijna vier miljoen consumenten hebben een bovengemiddeld financieel overzicht , zo blijkt uit het onderzoek van Platform CentiQ naar het financieel inzicht van Nederlanders. Deze consumenten zijn goed in staat om zelfstandig financiële beslissingen te nemen en de gevolgen daarvan te overzien. Door de aanbevelingen van Adfiz zouden consumenten altijd naar het intermediair moeten gaan voor zowel het advies als het aanschaffen van producten. "De mogelijkheid om zelfstandig of na het inwinnen van een onafhankelijk advies, door bijvoorbeeld een financieel planner, producten zelf aan te schaffen, is dan niet meer mogelijk", aldus Dorland.

Verguningsverplichtig
Er mogen tevens vraagtekens geplaatst worden bij de aanbevelingen van Adfiz om bepaalde beroepsgroepen, zoals accountants en fiscalisten, vergunningsplichtig te laten zijn voor werkzaamheden die zijn te kwalificeren als financiële dienstverlening. Dorland: "Fiscalisten en accountants kunnen, net als onafhankelijk financieel planners, zonder adviesvergunning opereren. Deze beroepsgroepen kennen hun klanten goed en hebben vaak een jarenlange en intensieve relatie met hen opgebouwd. Tevens zijn zij over het algemeen beter dan financieel adviseurs op de hoogte van de fiscale impact van financiële producten en de invloed op het besteedbaar inkomen. Wel is het zo dat fiscalisten en accountants  geen enkel belang mogen hebben bij het afsluiten van financiële producten."

Transparantie en excessieve marges
Stichting Besparingsplanner onderstreept wel de aanbevelingen van Adfiz voor een verbod op excessieve marges van aanbieders en meer transparantie in de verdiensten. Transparantie komt altijd ten goede van consumenten. In de huidige situatie worden intermediairs en aanbieders van  producten inderdaad verschillend behandeld wat nadelig is voor zowel de consument als het intermediair.

Stichting Besparingsplanner is een consumentenorganisatie die  Nederlanders helpt met bewust besparen op vaste kosten. Met Besparingsplanners door heel Nederland biedt de stichting een bespaarscan aan die overzicht geeft in de financiële situatie van huishoudens en besparingsmogelijkheden signaleert. Hiermee reikt de Besparingsplanner een alternatief aan in een door aanbieders gedomineerde maatschappij met veel complexe producten. 

Stichting Besparingsplanner