Studenten: meer werken noodzaak door hogere studiekosten


Rotterdam, 20110113 -- Studenten voelen zich genoodzaakt om meer te gaan werken en lenen als de kabinetsplannen omtrent de studiefinanciering doorgaan. Dit blijkt uit het Nationale Bijbanen Onderzoek 2011 dat werd gehouden door Zoekbijbaan.nl.

Minder studiefinanciering, meer werken

In de plannen van het kabinet worden de regels wat betreft studeren en studiefinanciering aangescherpt, waardoor studeren een stuk duurder kan worden. Zoekbijbaan.nl vroeg in het onderzoek aan de respondenten hoe zij hiermee om zouden gaan. 32% van de respondenten geeft aan meer te moeten gaan werken als reactie op de nieuwe plannen. 30% wil meer gaan werken en daarnaast ook geld bij gaan lenen.

`Hogere studiekosten slecht voor kenniseconomie'

Zoekbijbaan.nl vroeg studenten ook naar hun mening over de plannen. `Hoewel de plannen veel studenten ook persoonlijk treffen, maken zij zich vooral zorgen over de toegankelijkheid van het hoger onderwijs en de negatieve gevolgen voor onze kenniseconomie. Ze zijn bang dat studenten te veel uren moeten stoppen in een bijbaantje om hun studie te bekostigen, waardoor de studievoortgang in gevaar komt. Ook vrezen ze dat doorstuderen voor veel studenten onmogelijk wordt.', aldus Pieter van Diggele van Zoekbijbaan.nl.

Helft studenten wil nu al meer werken

Verder blijkt uit het onderzoek dat op dit moment 70% van de ondervraagden een bijbaantje heeft naast zijn of haar studie. Studenten werken in de huidige situatie gemiddeld 14 uur in de week. Los van de kabinetsplannen, geeft de helft daarvan nu al aan graag meer te willen werken, zo'n 18 uur per week. Slechts 6,7% van de studenten geeft aan minder te willen werken, maar deze groep werkt gemiddeld dan ook 25 uur in de week naast hun studie.

Het Nationale Bijbanen Onderzoek

Het Nationale Bijbanen Onderzoek 2011 werd gehouden van november 2010 tot en met begin januari 2011 door Zoekbijbaan.nl, een landelijke vacaturebank voor parttime werk. Aan het onderzoek deden 1753 respondenten mee. De gemiddelde leeftijd van de respondenten is 24 jaar. 
Aanvullende informatie over het onderzoek is te vinden op: http://www.zoekbijbaan.nl/bijbanenonderzoek.