Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Culemborg, 12 januari 2011
12 januari 2011: terugblikken op een jaar na de ramp Haïti
ZOA en Woord en Daad verantwoorden gelden in Haïti
De gezamenlijke Haïti-bijeenkomst van ZOA-Vluchtelingenzorg en Woord en Daad trok grote belangstelling op woensdag 12 januari 2011. Ruim 400 belangstellenden (donateurs, medewerkers, vrijwilligers) kwamen af op de gezamenlijk georganiseerde avond in Culemborg. Tijdens deze avond werd een terugblik gegeven op de ramp en de hulp die door beide organisaties en hun lokale partnerorganisaties in Haïti gegeven is. Ook werd er verantwoording afgelegd over de ruim 8 miljoen euro die het afgelopen jaar ontvangen is voor hulp in Haïti. In 2011 zullen ZOA en Woord en Daad doorgaan met hulpverlening aan de Haïtianen en de wederopbouw van het zwaar getroffen land.
Na de aardbeving in Haiti op 12 januari 2010 besloten ZOA en Woord en Daad een gezamenlijke noodhulpactie te starten via www.samenvoorhaiti.nl. Tijdens deze terugblikavond werd er samen met diverse sprekers zoals Eris Labady, partnerorganisatie Parole er Action in Haïti, maar ook met noodhulpcoördinatoren Jos Joosse (ZOA) en Jaap Noordzij (Woord en Daad) en Tweede Kamerleden Joël Voordewind (Christenunie) en Kees van der Staaij (SGP) gekeken welke hulp gegeven is, welke resultaten er zijn geboekt en wat de plannen voor de toekomst zijn. Eris Labady: "We hebben hoop, de hulp gaat langzaam, maar we gaan in de goede richting". Joël Voordewind: "Ik ben onder de indruk van de hulpverlening in Haïti, maar er moet nog heel veel gebeuren, als je bedenkt dat er nog 1,5 miljoen mensen dakloos zijn en in tenten leven". Jaap Noordzij: "Ons doel is om de mensen in Haiti een basis te geven om duurzaam te kunnen leven met basisvoorzieningen als een woning, onderwijs en werkgelegenheid". Kees van der Staaij: "Met de hulp die geboden wordt is er hoop voor de toekomst van Haïti".
Europees niveau
Ook op Europees niveau heeft Woord en Daad gisteren aandacht gevraagd voor Haïti één jaar na de aardbeving. In het Europees Parlement is een petitie aangeboden aan Catherine Ashton, de Hoge Vertegenwoordiger van de EU voor het Buitenlands Beleid, en een aantal Europarlementariërs. De petitie roept de Europese Unie op om bij de hulp aan Haïti vooral ook naar de lange termijn te kijken. Investeren in een sterkere landbouwsector en meer voedselzekerheid is van het grootste belang. Ook decentralisatie door economische activiteiten elders in het land te ontplooien is noodzakelijk. Het plan dat door de Haïtiaanse regering daarvoor is gepresenteerd, moet door de EU als uitgangspunt gebruikt worden. De petitie is in Brussel gepresenteerd door de Coordination Europe-Haiti, een netwerk van hulporganisaties in zeven Europese landen, waar Woord en Daad voorzitter van is.
***EINDE PERSBERICHT***
Ingezonden persbericht