Technologie Stichting STW

Promovendus UT optimaliseert nieuwe data opslagmethode

donderdag 13 januari 2011

Steeds meer geheugen op een steeds kleiner oppervlak, de opslagcapaciteit van mobiele apparaten wordt steeds beter. Johan Engelen van de Universiteit Twente optimaliseerde een nieuwe opslagtechniek door een andere motor toe te voegen. De opslagmethode is nu tien keer energiezuiniger dan de oude techniek. Hij promoveert 14 januari aan de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica.

Het geheugen van telefoons is de afgelopen jaren gegroeid, steeds meer opslagcapaciteit op een steeds kleiner oppervlak. Ook externe harde schijven en usb-sticks worden steeds kleiner met steeds meer opslagcapaciteit. Oneindige opslagcapaciteit voor toepassingen die wij gebruiken is volgens onderzoeker Johan Engelen van de Universiteit Twente bijna mogelijk. âDe dataopslagmogelijkheden moeten dan wel doorgroeien, en daarnaast moeten we nieuwe technieken ontwikkelen,â vertelt Engelen. Engelen onderzocht één van de nieuwe opslagtechnieken. Hij optimaliseerde deze opslagtechniek door een andere motor toe te voegen, waardoor deze tien keer minder energie verbruikt.

Naaldwerk Flashgeheugen is op dit moment de gouden standaard voor de opslag van data. Telefoons en mobiele apparaten, zoals de usb-stick, maken hier gebruik van. âFlashgeheugen werkt met draadjes die over elkaar heenlopen, een rooster. Op elke kruising ligt dan een bit. Hoe meer bits, hoe groter het geheugen,â legt Engelen uit. âIk heb tijdens mijn onderzoek gekeken naar een nieuwe techniek waarbij je niet werkt met een rooster, maar met een naald die de bits leest.â De naald wordt aangestuurd door een motor. Het principe van de nieuwe techniek â parallel probe-based data storage â is gelijk aan een platenspeler, daarbij beweegt ook een naald over een plaat die de structuur leest.

Energiezuinig Engelen optimaliseerde de nieuwe opslagmethode, omdat deze relatief veel energie verbruikte. Er waren wel een aantal randvoorwaarden waar de techniek van Engelen aan moest voldoen. Naast energiezuiniger, mocht de snelheid en schokbestendigheid niet achteruit gaan. Door gebruik te maken van een andere motor, een zogenaamde comb drive, slaagde Engelen erin om de motor tien keer minder energie te laten verbruiken. Zo blijft er tijdens het bewegen meer vermogen over om de naaldjes aan te sturen. âDe nieuwe techniek is nog niet klaar voor de markt. Voorlopig zijn de bestaande technieken nog zo goedkoop en bieden deze nog voldoende uitbreidingsmogelijkheden, dat we pas over tien jaar aan nieuwe technieken toe zijn,â vertelt Engelen.

Micronium Met de comb drive-techniek ontwikkelde Engelen ook het kleinste muziekinstrument ter wereld: het micronium. Het muziekinstrumentje bestaat uit veren die slechts een tiende van een mensenhaar dik zijn en die in lengte variëren tussen een halve en een hele millimeter. Aan deze veren hangt een massa van enkele tientallen microgrammen. Eerdere muziekinstrumenten met deze minieme afmetingen produceerden alleen tonen die niet voor mensen hoorbaar zijn. Dankzij een slimme constructie is Engelen er samen met studenten in geslaagd wèl hele toonladders te produceren die na versterking hoorbaar zijn.