Raad van State


donderdag 13 januari 2011
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van een wijziging van het bestemmingsplan 'Buitengebied 1998' van de gemeente Grave. Het wijzigingsplan maakt een pluimveehouderij voor 40.000 kippen mogelijk aan de Heihoekseweg in Gastel. Op het perceel staat nu nog een varkenshouderij. Dat bedrijf wordt binnenkort beëindigd en maakt plaats voor het pluimveebedrijf. Een aantal inwoners uit Gassel, de Milieuvereniging Land van Cuijk en de Brabantse Milieufederatie komen tegen de provinciale goedkeuring van het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hen is niet voldaan aan de wijzigingsvoorwaarden. Ook zou het plan in strijd zijn met het reconstructieplan 'Peel en Maas' van de provincie Noord-Brabant. Ten slotte vinden ze dat het bedrijf op te korte afstand zit van andere intensieve veehouderijen in het buitengebied van Grave. (zaaknummer 200906485/1) Zitting over de besluiten van het college van burgemeester en wethouders van Bergen op Zoom om bestuursdwang toe te passen tegen camping De Heidepol. Met de twee bestuursdwangbesluiten wilde het gemeentebestuur bereiken dat de camping gesloten werd. Enerzijds omdat de camping niet zou beschikken over een vergunning op grond van de Wet op de openluchtrecreatie (Wor), anderzijds omdat de camping niet zou voldoen aan de brandveiligheidseisen. Het gemeentebestuur heeft de camping in december 2007 gesloten. De bewoners van een aantal recreatiewoningen op de camping vinden dat het gemeentebestuur dat niet had mogen doen. Daarom komen zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Breda verklaarde in mei 2010 een eerder beroep van de eigenaren tegen de sluiting van de camping gegrond. Volgens haar kon het gemeentebestuur geen bestuursdwang meer toepassen op grond van de Wor, omdat deze wet niet meer gold. Het beroep tegen het bestuursdwangbesluit dat betrekking had op de brandveiligheidseisen was naar het oordeel van de rechtbank ook gegrond. Desondanks besliste de rechtbank dat de 'rechtsgevolgen van het besluit' in stand moesten blijven, omdat het gemeentebestuur op een later moment in de procedure beter had gemotiveerd waarom de camping niet voldeed aan de brandveiligheidseisen. (zaaknummer 201005968/1)

11.30 uur

Zitting over de weigering door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland om maatregelen te treffen tegen het milieustation van de gemeente Hellevoetsluis. In het milieustation wordt afval op- en overgeslagen. Het 'Buurtcomité Rijksstraatweg 242, 244, 246, 250, 252 en 252b' had om de maatregelen verzocht. Volgens hem is het milieustation in werking zonder dat de gemeente over een milieuvergunning beschikt. Het provinciebestuur bestrijdt dit niet, maar vindt dat er 'concreet zicht op legalisatie' is. Het buurtcomité is het daar niet mee eens en komt tegen de weigering om maatregelen te treffen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zitting gaat ook over de milieuvergunning die het provinciebestuur inmiddels voor het milieustation heeft verleend aan de gemeente Hellevoetsluis. Het buurtcomité vindt dat het provinciebestuur beter onderzoek had moeten doen naar geluid, trillingen, lucht- en bodemkwaliteit. Verder vreest hij verkeersoverlast. Daarom komt het comité ook tegen de vergunning in beroep bij de Raad van State. (zaaknummers 201001885/1 en 201002686/1)

11.45 uur

Zitting over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Echt Susteren heeft verleend voor de uitbreiding van een parkeerterrein met 60 plaatsen aan de Maasbrachterweg in Echt. Ook heeft het gemeentebestuur een bouwvergunning verleend voor het aanpassen van een overdekte buitenruimte op het perceel. Het parkeerterrein wordt verhuurd aan een supermarkt. Een aantal omwonenden is het niet eens met de besluiten van het gemeentebestuur. Zij vrezen dat de buitenruimte op het perceel zal worden omgebouwd tot magazijn, waarmee het inpandige magazijn in de supermarkt kan worden ingezet voor de verkoop van levensmiddelen. Volgens hen is dit in strijd met het bestemmingsplan. Verder leidt de uitbreiding van het parkeerterrein tot meer verkeers- en geluidsoverlast en tot verkeersonveilige situaties, aldus de omwonenden. De rechtbank in Roermond stelde hen in mei 2010 in het ongelijk. Tegen die uitspraak komen zij in hoger beroep bij de 201005924/1)
12.00 uur
Zitting over de melding die het college van burgemeester en wethouders van Venlo heeft geaccepteerd. Het gaat om een melding van Prorail. Hiermee kan Prorail het spoorwegemplacement bij Venlo aanpassen door het spoor te verlengen en te verleggen. Dit is nodig om ruimte te maken voor de reiniging van treinstellen. De Bewonersgroep Vierpaardjes Venlo verzet zich tegen deze aanpassing van het spoorwegemplacement en komt tegen de acceptatie van de melding in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De groep vreest vooral extra geluidsoverlast en onveilige situaties op het spoor. (zaaknummer 201003752/1)

12.30 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Enschede van het bestemmingsplan 'Medisch Spectrum Twente 2009'. Het plan maakt onder meer de bouw van een nieuw ziekenhuis aan de Haaksbergerstraat mogelijk. Het gebouw mag maximaal 35 meter hoog worden. Een aantal omwonenden en een investeringsbedrijf uit Enschede komen tegen het bestemmingsplan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De omwonenden vrezen dat hun privacy en het uitzicht vanuit hun woningen worden aangetast. Ook zijn zij bang voor geluids-, licht- en verkeersoverlast. Het bedrijf vindt vooral dat het gemeentebestuur een betere verkeersafwikkeling en verkeerscirculatie had moeten garanderen. (zaaknummer 200908554/1)