FNV KIEM

FNV KIEM blij met internationale bezorgdheid om cultuurbezuinigingen

donderdag 13 januari 2011

De Europese werkgeverskoepel in de podiumkunsten (PEARLE) en The Europese Art en Entertainment Alliance (EAEA), die meer dan 600.000 werknemers in de kunstensector vertegenwoordigen, hebben in een brief aan het Ministerie van Financiën laten weten bezorgd te zijn over de alarmerende plannen voor de toekomstige financiering van de podiumkunsten in Nederland. Zij hopen dat de Nederlandse regering op basis van de aangegeven bezwaren de schadelijke beslissingen zal terugdraaien.

Martin Kothman, bestuurder FNV KIEM is erg blij met de brief: "Deze internationale solidariteit geeft een helder signaal aan de regering, die veel waarde hecht aan haar internationale imago. We zijn immers een handelsnatie die sterk van het buitenland afhankelijk is. Cultuur wordt dan ook vaak als smeermiddel voor de economie aangeduid. Ook internationaal kan druk op bezuinigende regeringen worden uitgeoefend".

In de brief wordt onder andere gesproken over de geplande btw-verhoging van 6 naar 19 procent die in combinatie met bezuinigingen van de overheidsuitgaven (meer dan 200 miljoen euro) op de kunst- en cultuursector erg schadelijk is voor de podiumkunsten op nationaal niveau. De bezuinigingen op regionaal en lokaal niveau en de voortdurende neerwaartse druk op de orkesten nog achter wegen gelaten. Met name het feit dat podiumkunsten onevenredig zwaarder worden getroffen dan andere sectoren wordt onterecht, onredelijk en onrechtvaardig bevonden.

In de brief staat verder dat uitvoering van voorgenomen plannen onvermijdelijk leidt tot enorme werkloosheid. Dit zal ernstige gevolgen hebben voor de mensen die werkzaam zijn in de culturele sector. Deze zullen namelijk in het beste geval een onzekere toekomst tegemoet gaan. Ook leidt een verhoging van de werkloosheid tot een hogere uitgave aan sociale zekerheid en tot minder belastinginkomen voor de overheid. De bezuinigingen in de culturele sector zijn dus alleen winstgevend op korte termijn en kosten meer op de lange termijn.