Gemeente Haaren


Hoog water in regio Brabant Noordoost onder controle

Hoogwater Helvoirts Broek

Vandaag heeft het Maaswater haar hoogste punt, 4.25 meter boven NAP, bij 's-Hertogenbosch bereikt. Op kades en dijken is beperkte dijkbewaking ingesteld. Bij deze waterstand betekent dat er drie keer per dag inspectie plaatsvindt. De situatie is onder controle en de waterschappen blijven alert.

De waterstanden van de Maas zijn gestegen in verband met de afvoer van het smeltwater vanuit België. Het stijgen van de waterstand in de Maas heeft tot gevolg dat ook de waterstanden van de Dommel, de Binnendieze en de Aa stijgen. Op dit moment is de waterstand in de Binnendieze van 's-Hertogenbosch tot 170 cm gestegen.

Het water in de Maas zal gaan dalen (waarschijnlijk vanaf vanavond). Deze daling wordt nu al waargenomen bij Lith en Hedel.

Regio Brabant Noordoost
De situatie in de regio Brabant Noordoost is onder controle en de verwachting van de waterschappen is dat dit zo zal blijven. De waterschappen voeren voorbereidende maatregelen uit ter bestrijding van het hoogwater. Het publiek kan deze waarnemen. Bijvoorbeeld bij het laten vollopen van vooraf geplande gebieden. Zo heeft het waterschap vanochtend het Helvoirts Broek laten vollopen om te voorkomen dat penitentiaire inrichting (PI) in Vught problemen krijgt door het hoogwater. Voor de infrastructuur (spoor, A2 en andere wegen) worden geen problemen verwacht. Het gebiedswater wordt afgevoerd via het Drongelens Kanaal en de Zuid-Willemsvaart. De afgelopen dagen is er hard gewerkt om zoveel mogelijk water zo snel mogelijk uit het gebied weg te voeren, zodat de sloten en beken regenwater kunnen opvangen. De waterlopen zullen in sommige gevallen zichtbaar hoger zijn dan normaal, maar leveren nog geen probleem op.

Spuisluis Crèvecoeur
De rivieren de Dommel en de Aa voeren hun water af bij spuisluis Crèvecoeur op de Maas. Midden in de stad 's-Hertogenbosch komen deze twee rivieren samen en gaan zij verder als de Dieze. Crèvecoeur was dicht om te voorkomen dat Maaswater de Dieze in stroomt. Aangezien het Maaswater niet meer stijgt, voert de spuisluis vanaf vanmiddag weer water af op de Maas.

Binnenstad `s-Hertogenbosch
Ook volgende week zal er nog sprake zijn van hoge waterstanden. Het is mogelijk dat er water door het metselwerk van de muren van kelders, gelegen aan de Binnendieze/Dommel in het centrum van 's-Hertogenbosch, binnendringt. Dit betekent dat wanneer de muren onvoldoende waterdicht zijn er in kelders en of laag gelegen ruimten water kan komen te staan.

Wegen afgesloten in `s-Hertogenbosch
De fietstunnel onder de A2 langs de Aa tussen bedrijventerrein De Brand/ Hasseltsedijk en de Moerkerklaan is afgesloten, de tunnelbak is overstroomd. De Kerkhoekweg is vanwege de hoge waterstand in de Dieze afgesloten. Het voetpad langs de Citadellaan aan de zijde van de Aa tussen de Van Noremborghstraat en de Vaaltweg is afgesloten. Dit voetpad is overstroomd.

Hoog water Maas
Door het stijgen van het waterpeil van de Maas moeten bewoners en bedrijven van het buitendijkse gebied van de Maas rekening blijven houden met ernstige overlast. Wij adviseren hen de nodige maatregelen te treffen om schade aan hun eigendommen voor zover mogelijk te voorkomen of beperken.

Prognose komende dagen
Het Maaswater zal nu niet meer verder stijgen. De verwachting is dat de hoogwaterpiek zondag het gebied verlaat van Aa en Maas verlaat. Aangezien er regen wordt verwacht, zal het Maaswater volgende week weer iets stijgen. Dit zal, bij de huidige neerslagprognoses, niet boven de huidige waterstand uitkomen.