Openbaar Ministerie

Melding kindermishandeling meer richting verplichting

13 januari 2011 - Arrondissementsparket Rotterdam

De intensieve samenwerking tussen politie, OM, bestuur en hulpverlening met betrekking tot huiselijk geweld, heeft zijn vruchten afgeworpen. Het aantal zaken van geweld tussen volwassen (ex-)partners en huisgenoten laat een gestage daling zien, de bereidheid om melding te maken dan wel aangifte te doen, lijkt goed.

Maar op het gebied van het voorkomen en bestrijden van kindermishandeling is nog een wereld te winnen. Dat zei donderdag 13 januari hoofdofficier Henk Korvinus van het Openbaar Ministerie in Rotterdam tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst van de regionaal samenwerkende parketten in Rotterdam en Dordrecht.

,,Het aantal aangiften is weliswaar toegenomen, en het aantal zaken bij het OM ook. Maar de cijfers blijven nog steeds ver achter bij de aantallen die uit andere bronnen komen'', zo zei Korvinus bij de presentatie van de jaarcijfers.

Volgens Korvinus wordt een belangrijke stap gezet met het landelijk `Protocol meldingen kindermishandeling door bureaus Jeugdzorg bij de politie en OM'. Dat protocol, ingevoerd in 2011, zal zo snel mogelijk ook in de regio Rotterdam ondertekend en ingevoerd worden. De melding van kindermishandeling krijgt daarmee een dwingender karakter voor hulpverleners van minderjarigen.
Korvinus pleitte verder voor de invoering van het tijdelijk huisverbod zoals dat al bestaat bij de aanpak van huiselijk geweld, bij een vermoeden van kindermishandeling. ,,Belangrijkste daaraan is, dat niet het kind weg gaat bij mogelijk geweld, maar de vermoedelijke pleger.''

De aanpak van huiselijk geweld, en met name de integrale benadering, is ondergebracht bij de drie Veiligheidshuizen in de regio: in Rotterdam, Dordrecht en Schiedam. In 2011 komen er in de regio waarschijnlijk nog twee veiligheidshuislocaties bij, zo kondigde de Dordtse hoofdofficier Paul van de Beek aan tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst. In 2011 zal gekeken worden naar de verschillende Veiligheidshuizen en zal een organisatiemodel ontwikkeld worden waarbinnen alle regionale Veiligheidshuizen kunnen functioneren.

,,Dat kan ook betekenen dat er soms binnen één Veiligheidshuis een bepaald project loopt'', aldus Van de Beek. Zo komt er in Dordrecht een project waarmee ernstige overlast in het centrum van Dordrecht wordt aangepakt. Binnen het Rotterdamse Veiligheidshuis loopt al een pilot waarbij gekeken wordt naar de achtergronden van overvallers.