Stichting FOM 13 januari 2011, 2010/03

Recordaantal deelnemers verwacht op Physics@FOM Veldhoven

De teller van Physics@FOM Veldhoven staat dit jaar op 1668 deelnemers. Dat is een record voor dit jaarlijkse congres van de Stichting FOM, dat aankomende dinsdag en woensdag in Veldhoven plaatsvindt. De fysici nemen deel aan 12 focussessies en 18 parallelsessies (164 lezingen). Daarnaast is er een netwerklunch tussen industrie en wetenschappers en worden er 379 posters gepresenteerd. Op de avond voorafgaand aan het congres zijn er vier masterclasses voor een selecte groep promovendi. Figuur 1. Logo Physics@FOM Veldhoven 2011
vergroten Figuur 1. Logo Physics@FOM Veldhoven 2011 Het programma
Dinsdagochtend 18 januari bijt John Pendry het spits af met een lezing over de wondere wereld van de metamaterialen: 'Invisible cloaks & a perfect lens'. Nobelprijswinnaar Andre Geim spreekt op dinsdagavond over zijn grafeenonderzoek, plakband en zwevende kikkers. Voorafgaand aan zijn lezing reikt staatssecretaris Halbe Zijlstra de FOM Valorisatie Prijs 2010 uit aan Fred Bijkerk en zowel de FOM Valorisatiehoofdstuk Prijs als de FOM Natuurkunde Proefschrift Prijs 2010 aan Ewold Verhagen. Op woensdag 19 januari zullen de FOM-prijswinnaars in een aparte sessie hun prijswinnend onderzoek presenteren. David Quéré sluit op woensdag het congres af met een lezing over hoe we handig gebruik kunnen maken van de eigenschappen van water.

Mis het niet
De hekken van Physics@FOM Veldhoven zijn inmiddels gesloten. Dit betekent dat inschrijven niet meer mogelijk is. Wilt u toch graag op de hoogte blijven, volg ons dan via www.twitter.com/StichtingFOM en #FOMVeldhoven. Na afloop van het congres kunt u de masterclasses en de lezing van Nobelprijswinnaar Andre Geim terugzien op www.citytv.nl. Meer informatie over het congres en het volledige programma kunt u op de FOM-website vinden.

Over FOM
De Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) bevordert fundamenteel natuurkundig onderzoek in Nederland. De Stichting FOM besteedt 91 miljoen euro voor exploitatie en investeringen aan FOM-activiteiten. De baten hiervoor zijn in de eerste plaats afkomstig van het Gebiedsbestuur Natuurkunde van NWO en het Algemeen Bestuur van NWO en verder ook van de Europese Unie, de overheid, en uit samenwerking met universiteiten en het bedrijfsleven. Het onderzoek vindt plaats in 3 instituten en 149 universitaire werkgroepen verspreid over 11 Nederlandse universiteiten. Activiteiten van FOM komen het algemeen belang ten goede, in het bijzonder dat van het hoger onderwijs en het bedrijfsleven. De Stichting FOM werd opgericht in 1946 en op dit moment zijn er 1030 mensen in dienst bij FOM.