Gemeente Breda

Breda geeft veiligheid ook in 2011 prioriteit
In 2011 zet de gemeente weer sterk in op een veilig Breda. Vooral de aanpak van criminele en overlastgevende jongeren en van geweld en drugs krijgen extra aandacht. Dat geldt ook voor de veiligheid in wijken, die de gemeente wil verbeteren door onder andere de inzet van stadsmariniers en het maken van wijkveiligheidsplannen voor de wijken Geeren en Haagse Beemden. Dat staat in het jaarplan Veiligheid voor 2011, waarin ook het jaarplan van de politie is opgenomen.

Het aantal jeugdige en jongvolwassen verdachten is hoog. Daarom krijgt de jeugd in 2011 weer extra aandacht door een wijkgerichte aanpak, door projecten, zoals Grote Broer- en het KICK-project en door de gezamenlijke aanpak in het Veiligheidshuis. De politie richt zich in 2011 vooral op het doorontwikkelen van de aanpak van overlastgevende groepen jongeren.

Veiligheid in de wijken blijft ook een voortdurend punt van aandacht. Vanaf januari zetten de stadsmariniers zich in om de veiligheid in wijken voor en met burgers aan te pakken. De stadsmariniers gaan onder andere aan de slag met het maken van veiligheidsplannen voor de wijken Geeren en Haagse Beemden. Overlast en verloedering worden aangepakt door interventieteams, waarin ook woningcorporaties zitten, en woninginbraken door de inzet van het inbraakpreventieteam, buurtpreventie en buurtbemiddeling. Er komt ook meer toezicht op straat en bekeken wordt of het cameratoezicht efficiënter kan worden ingezet door verplaatsbare systemen.

Het aantal aangiften van geweldsdelicten is in 2009 afgenomen. Toch krijgt geweld, zoals (kinder)mishandeling, bedreiging, straatroof, overvallen en huiselijk geweld in 2011 de volle aandacht van gemeente en politie. Deze vormen van geweld hebben namelijk een enorme impact op de slachtoffers. De politie zet zich in om de pakkans te verhogen en de gemeente zet meer toezichthouders in en bekijkt of er meer OK-punten moeten komen. Om het geweld tijdens het uitgaan en tijdens voetbalwedstrijden aan te pakken, zijn afspraken gemaakt in het horeca- en het voetbalconvenant. Op basis van de Algemene Plaatselijke Verordening en de Voetbalwet kan de burgemeester ordeverstoorders ook een gebieds- of een stadionomgevingsverbod opleggen.

Het aantal jeugdige en jongvolwassen drugsverdachten is hoog. De drugsoverlast is vooral hoog in de binnenstad en in het Valkenberg. In 2009 heeft het COT Instituut voor Veiligheid- en Crisismanagement een onderzoek gedaan naar de drugsproblematiek in de stad en in de omliggende steden. Bijna alle aanbevolen acties uit het COT-rapport (`Drugsscenes in Breda: met het oog op de toekomst') zijn inmiddels uitgevoerd. Door de sluiting van de coffeeshops in Roosendaal en Bergen op Zoom is het aantal bezoekers van de Bredase coffeeshops flink toegenomen, vooral door bezoekers uit West-Brabantse gemeenten en uit Belgie, maar die stijging bracht geen extra overlast met zich mee. In 2011 blijft er extra aandacht voor de coffeeshops en voor de aanpak van veelplegers en ex-gedetineerden.