VU medisch centrum

RetinoQuest maakt problemen bespreekbaar

13 januari 2011

Patiënten die als kind aan retinoblastoom zijn geholpen kunnen jarenlang nergens last van hebben en dan plotseling tegen problemen aanlopen. Daarom biedt VUmc hen sinds twee maanden bij de jaarlijkse controle de mogelijkheid om met RetinoQuest een vragenlijst in te vullen. De eerste reacties zijn positief.

Retinoquest Foto: Jean-Pierre Jans Retinoblastoom is een zeldzame oogziekte die bij jonge kinderen voorkomt. Het is een vorm van kanker die ontstaat in het netvlies. De behandeling is zeer intensief en ingrijpend. Vaak moet het aangedane oog verwijderd worden of is er langdurige chemotherapie of bestraling nodig.
Eigen onderzoek heeft uitgewezen, dat de effecten van de behandeling en de onzekerheid over de toekomst een blijvende impact op de patiënten en hun ouders kunnen hebben. Ondanks de actieve houding van de oogartsen blijkt dat in de spreekkamer veel problemen niet op tafel komen. Met RetinoQuest, een gebruikersvriendelijk computersysteem, kan de kwaliteit van leven van de patiënten en hun ouders gestructureerd gevolgd worden.

Gevalideerd
Volgens oogarts Annette Moll vormde het promotieonderzoek van Jennifer van Dijk de aanleiding om RetinoQuest te ontwikkelen. "Jennifer heeft uitgebreid gesproken met kinderen die retinoblastoom hebben gehad en hun ouders thuis over het effect van de ziekte. Hier kwamen problemen aan het licht die tijdens het reguliere spreekuur niet boven water kwamen."
RetinoQuest is afgeleid van het al bestaande OncoQuest dat het VUmc CCA voor volwassenen gebruikt en Qlicon dat in het AMC is ontwikkeld voor kinderen met kanker. Geertje de la Rivierè is onderzoeker en heeft de ontwikkeling van RetinoQuest in VUmc begeleid. "De reden om een eigen programma te ontwikkelen is omdat bij retinoblastoom de gevolgen van slechtziendheid en het cosmetische aspect in het gezicht een grote rol speelt. Dat is bij andere vormen van kanker niet het geval." RetinoQuest is een computerprogramma dat gebaseerd is op wetenschappelijk gevalideerde vragenlijsten en gaat over de kwaliteit van leven. Het scherm is aangepast met extra grote letters en duidelijk contrast voor optimale zichtbaarheid. "Kinderen vanaf elf jaar vullen het zelf in en als ze jonger zijn dan doen de ouders dat voor hen. Mocht het nodig zijn, dan lees ik de vragenlijst voor."

Niet weerbaar
Oogarts Machteld Bosscha benadrukt dat de meeste patiënten geen ernstige problemen als gevolg van retinoblastoom ondervinden. "Maar als er iets mis is, dan gaat het om een serieus probleem. Wat naar boven komt zijn onder andere zaken van cosmetische aard. Niet kunnen omgaan met nare opmerkingen over het uiterlijk. Of jong volwassenen die in hun jeugd in een beschermde omgeving zijn opgegroeid, doordat ze bijvoorbeeld naar speciaal onderwijs gingen, en dan merken dat ze in de 'volwassen' wereld niet weerbaar genoeg zijn."
Moll vult aan. "Met de gegevens uit RetinoQuest kunnen we ervoor zorgen dat patiënten op het juiste moment de juiste hulp krijgen en het liefst bij hen in de buurt." RetinoQuest wordt nu twee maanden gebruikt en de reacties zijn positief. Het komend jaar zal RetinoQuest uitgebreid geëvalueerd worden.

Pauline Diemel
bron: Tracer