Gemeente Maastricht

Achterstallig onderhoud vestingwerken wordt weggewerkt

12 januari 2011

Afgelopen week heeft het college de Vestingvisie 2010-2025 en het uitvoeringsprogramma voor de komende 2 jaar vastgesteld. Het eerste uitvoeringsprogramma richt zich vooral op het wegwerken van het achterstallig onderhoud en het uitvoeren van het regulier onderhoud. Het college kiest hiervoor om verval van de unieke vestingwerken in Maastricht te voorkomen. Onder andere de vestingwerken aan de Nieuwenhofstraat, Lang grachtje en Klein grachtje worden aangepakt.

De gemeente besteedt de komende jaren meer aandacht aan de instandhouding en verdere ontwikkeling van de vestingwerken in de stad. Het is voor het eerst dat er een integrale visie ligt op de toekomst van de Maastrichtse vestingwerken. Natuur is een belangrijk onderdeel, omdat de vestingwerken met meer dan 50 beschermde planten- en diersoorten ook waardevolle natuurgebieden zijn. In de visie zijn tal van mogelijkheden en kansen geformuleerd met een hoog ambitieniveau. Omdat niet overal geld voor beschikbaar is, moet de gemeente prioriteiten stellen.

Wethouder monumenten Gerdo van Grootheest is trots op de Vestingvisie: "Met het definitief vaststellen van de Vestingvisie geven we een gezicht aan de ambities die Maastricht heeft met de vestingwerken. Ondanks de moeilijke financiële tijd hebben we budget vrij gemaakt om het belangrijkste onderhoud te doen. Op die manier bewaren we deze belangrijke monumenten voor de stad."

De gemeente bekostigt het achterstallig onderhoud uit het subsidiebudget voor co-financiering van grote restauraties van rijksmonumenten. Beperkte rijksbijdragen en de financiële crisis zorgden voor minder aanvragen dan verwacht. Het resterende budget van 2010 en 2011 (circa ¤ 335.000) worden ingezet om het achterstallig onderhoud weg te werken. Gevolg hiervan is dat nieuwe subsidieverzoeken voor restauraties van rijksmonumenten in 2011 moeten worden afgewezen. Daarnaast resteert nog een noodzakelijke grootschalige restauratie-opgave voor vestingwerken van circa 7 miljoen. Hiervoor wordt een lobbytraject opgestart om co-financieringsbronnen te verwerven.

Grote historische betekenis

Maastricht is de tweede monumentenstad van Nederland. De stad heeft ongeveer 1660 rijksmonumenten, twee beschermde stadsgezichten (binnenstad en Wyck) en ongeveer 2000 waardevolle objecten en structuren. Bijna 70% van het Maastrichtse grondgebied bevat een hoge tot middelhoge trefkans op archeologische resten.

De vestingwerken zijn van grote historische betekenis voor Maastricht. De stad bezit vestingwerken uit allerlei geschiedkundige periodes. Meer dan 150 objecten, zowel boven- als ondergronds, meer dan 30.000 m2 muurwerk, 11 kilometer ondergronds gangenstelsel en meer dan 50 beschermde planten- en diersoorten zijn een onderdeel van de Maastrichtse verdedigingswerken. Tot nu toe ontbrak een totaalvisie op hoe om te gaan met dit belangrijke stuk cultureel erfgoed van de stad Maastricht. De vestingvisie biedt een integrale kijk op de vestingwerken en onderstreept het belang van de vestingwerken en zijn natuur. Om de waarde van deze vestingwerken te versterken gaat de stad zich concentreren op de volgende drie onderdelen: * Behouden van de vestingwerken; door onderhoud, restauratie, natuurbeheer en documentatie; * Beleven van de vestingwerken door verbetering van de toegankelijkheid, verbeteren van de herkenbaarheid en het benadrukken van de samenhang; * Betekenis geven aan de vestingwerken door het stimuleren van recreatie en toerisme en educatieve activiteiten.