Fotografielezing Wout Berger vrijdag 21 januari


Fotografielezing bij het Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK)

Utrecht, 20110112 -- Het Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK) organiseert vrijdag 21 januari a.s. een fotografielezing. Te gast is Wout Berger (1941). Hij maakt oogstrelende foto's van landschappen, bloemen, planten, aarde en water. De werkelijkheid beziet hij met schoonheid gevangen in ritme, structuur, kleur en vorm. Elke foto is ontiegelijk gedetailleerd. Berger maakt ook foto's met sporen van menselijke aanwezigheid: een huis, een kas, een schoorsteen, een asfaltweg of braakliggende grond.

In het boek "Giflandschap" (1992) publiceerde Berger een serie foto's met een adder onder het gras: in de soms prachtige landschappen hebben mensen de grond vervuild en giftig achtergelaten. De vervuiling is echter meestal onzichtbaar. De notie dat er verschil is tussen wat we zien en wat we weten creëert een pijnlijk bewustzijn. Onze ogen bedriegen ons, of we doen aan struisvogelpolitiek. Uit publicatie van dit boek blijkt het maatschappelijk engagement van de fotograaf: onze aanwezigheid bedreigt de natuur, we putten de aarde uit. Tegelijk tiert de natuur welig op braakliggende grond en toont haar onstuimig herstellend vermogen. Dat wij niet bestand zijn tegen de gifstoffen in de grond en het water lijkt planten niet te deren.

De gifgronden zijn inmiddels op veel plaatsen in Nederland aangepakt, maar hoe grondig is de vraag.In het Utrechtse Griftpark is de vervuilde grond ingepakt voor de duur van een paar generaties. Toen het braak lag en niet betreden mocht worden was het een schitterende wildernis. Zelden zulke prachtige natuur gezien.....

In het recent verschenen boek "Like Birds" (2009) is de natuur opnieuw de grote inspiratiebron. Overweldigende schoonheid paart zich aan het besef van kwetsbaarheid, tijdelijkheid en oerkracht.Een foto van een afgebrokkelde asfaltweg, middenin een zandvlakte toont de kracht van de natuur : zodra mensen zich terugtrekken herovert de natuur terrein. Op opgespoten grond groeien pioniersbloemen: korenbloem, klaproos en kamille. Mensen hebben hier grond opgespoten, de natuur maakt er dankbaar gebruik van.Ook nu is de houding tegenover de natuur van Berger geëngageerd. Zijn foto's tonen haar schoonheid. Misschien doet Berger op die manier nog sterker een beroep op de betrokkenheid van de kijker: vanuit de waardering voor zijn foto's ontstaat het verlangen om de natuur te koesteren en beschermen. Om het werk van Berger helemaal recht te doen is het belangrijk om je te realiseren dat de afbeelding niet samenvalt met het onderwerp. De esthetische kwaliteit van de foto's - ontsproten aan het oog van de kunstenaar - strijdt met die van de ethische - van de geëngageerde fotograaf die maatschappelijke en morele dilemma's aan de orde stelt. Voor alles lijkt de natuur voor Wout Berger een onuitputtelijke bron.

Van  28 november tot  15 januari  exposeert Wout Berger met Wim van Egmond and Gerco de Ruijter bij Galerie van Kranendonk in Den Haag in de tentoonstelling NA PELE DA TERRA, waarin de blik van deze fotografen op de natuur met elkaar wordt vergeleken.

 Datum: vrijdag 21 januari
Aanvang: 20.00 uur
Entree: ¤ 7,50
Locatie: Ganzenmarkt 14
Reserveren: (030) 233 99 44 of balieGM@uck.nl