Algemene Onderwijsbond

12-01-2011

Negen op de tien AOb-leden steunt acties

Negen van de tien leden van de AOb steunen de bond bij acties tegen de onderwijsplannen van Rutte-I. Bijna de helft van de leden wil zelfs de straat op om de bezwaren tegen de nullijn, de bezuinigingen in het passend onderwijs en de bve-sector duidelijk te maken.

Dat blijkt uit een enquête van het Onderwijsblad, het vakblad van de grootste Nederlandse onderwijsbond. Bijna vierduizend docenten, ondersteuners en schoolleiders deden aan het onderzoek mee.

'Het onderwijspersoneel voorziet door de bezuinigingen grote problemen in de klas,' concludeert AOb-voorzitter Walter Dresscher. 'Voor de bond zijn de resultaten een duidelijk signaal om de komende maanden de rug recht te houden. Bij cao-onderhandelingen en in onze strijd tegen bezuinigingen die de kenniseconomie grote schade toebrengen. '

Lerarentekort niet opgelost
Kort na de presentatie van het regeerakkoord lanceerde de AOb de campagne 'Onderwijs in de top vijf en niet op nul!' via de actiesite. Actieve leden trokken de afgelopen maanden met actiemateriaal langs tal van scholen, om in de personeelskamer te wijzen op de gevolgen van het kabinetsbeleid. 'De onderwijskwaliteit komt onder druk te staan,' analyseert Dresscher. 'De investeringen die het laatste kabinet-Balkenende deed om werken in het onderwijs aantrekkelijk te maken, worden grotendeels ongedaan gemaakt. Door salarissen op nul te zetten, blijft het onderwijs voor veel studiekiezers een weinig aantrekkelijke sector. Het lerarentekort wordt daardoor niet opgelost.' De AOb houdt dan ook vast aan de looneis van twee procent.

De kwaliteit van het onderwijs komt verder onder druk te staan door bezuinigingen op onder meer het passend onderwijs en in de bve-sector. In het passend onderwijs wordt 315 miljoen euro weggehaald bij zorgleerlingen en roc's worden voor 170 miljoen euro gekort omdat de subsidie voor dertigplus-deelnemers wordt geschrapt. `Dit soort maatregelen zet de onderwijskwaliteit onder druk en staat haaks op de ambities met de kenniseconomie,' concludeert Dresscher.

Prestatieloon niet populair
De investeringsplannen die het kabinet voor het onderwijs heeft, kunnen op onderdelen op warme reacties van de AOb'ers rekenen. Maar voor de prestatiegebonden loonsverhoging op basis van leerprestaties bestaat weinig sympathie. Meer dan de helft van de leden vindt het een slecht plan, nog geen kwart is voorstander. Dresscher: 'We zijn natuurlijk benieuwd naar de concrete plannen van het kabinet, maar ervaring leert dat prestatieloon niet werkt. Het kabinet zou er beter aan doen om iets te doen aan het groeiend aantal onbevoegde docenten. Internationaal onderzoek toont aan dat leerprestaties met sprongen vooruit gaan als er een vakbevoegd docent voor de klas staat. Maar daar hoor ik de regering niet over.'

De AOb blijft de komende maanden actievoeren tegen het voorgenomen kabinetsbeleid. Voor januari staan weer tal van schoolbezoeken op de agenda. De bond voert daarnaast gericht actie tegen de bezuinigingen op het passend onderwijs en in de bve-sector. Dresscher: 'We zullen elke gelegenheid aangrijpen om het kabinet ervan te overtuigen dat ze met hun onderwijsplannen een verkeerde weg zijn ingeslagen.'.