Politie Zaanstreek-waterland

Minder M-meldingen in Zaanstreek-Waterland

Regio Zaanstreek-Waterland, 12-01-2011 o In 2010 zijn er helaas minder anonieme meldingen binnengekomen bij de politie
Zaanstreek-Waterland dan in 2009. Vorig jaar kreeg de politie via Meld Misdaad Anoniem 157 bruikbare meldingen binnen. Daarvan leidden 33 meldingen tot een opgeloste zaak. Dit aantal kan nog hoger worden omdat nog niet alle anonieme informatie uit 2010 is afgehandeld. In 2009 kwamen er 195 bruikbare meldingen binnen en daarvan leidden 45 tot een positief resultaat.

Opgeloste zaken

Ook dit jaar belden de meeste mensen over hennepplantages. Dankzij deze meldingen rolde de politie weer een flink aantal plantages op. Enkele voorbeelden: in de Prof. Struyckenstraat in Zaandam troffen agenten een kwekerij met 19.704 stekjes aan. In Den Ilp werd een hennepplantage gevonden met 55.414 stekjes die zijn vernietigd. De politie nam ook een kijkje op de Burg. Ter Laanstraat in Zaandam na een telefoontje en ontdekten daar een XTC lab. Naast drugsgerelateerde meldingen, kwamen er ook telefoontjes die ervoor zorgden dat een aantal overvallen werd opgelost. Dankzij tips over de overvallen op het tankstation aan de Weer te Zaandam kon een verdachte worden aangehouden. En er kwam belangrijke informatie over de overval op de Plusmarkt in Purmerend van 3 april 2010. Meerdere verdachten konden hiervoor worden aangehouden. Een melding van een heel andere orde : na een telefoontje van een verontrust anoniem persoon werd op een erf in de Wijdewormer 14.000 liter brandgevaarlijke vloeistof aangetroffen.

Zaken oplossen dankzij M.

De politie Zaanstreek-Waterland hoopt dat inwoners in 2011 weer meer gaan bellen met Meld Misdaad Anoniem. De anonieme telefoontjes zijn vaak erg belangrijk in een onderzoek en kunnen helpen daders op te sporen en aan te houden. Soms is verder onderzoek dan niet eens meer nodig en rechercheurs tijd overhouden voor andere zaken. In enkele gevallen kunnen misdrijven ook beperkt of voorkomen worden. Meld Misdaad Anoniem is te bereiken via 0800-7000.

Stichting M. heeft als doel criminaliteit aan te pakken. Echter, de anonimiteit van de melder is van doorslaggevend belang. In de telefooncentrale van M. is geen nummerweergave mogelijk, de persoonsgegevens van de beller worden niet genoteerd, de
telefoongesprekken worden ook niet opgenomen en het nummer van M. is niet terug te zien op de telefoonrekening. Vooral bij ernstige misdrijven durven mensen uit angst voor repressailles iets niet met naam en toenaam vermelden. Laat staan te getuigen. De politie mist dan cruciale informatie om misdrijven op te lossen of te voorkomen. Een telefoontje naar M. kan dan net dat ene ontbrekende puzzelstuk zijn. Het is wel belangrijk dat alle relevante informatie wordt verstrekt in dat ene telefoongesprek, want de melder kan niet meer teruggebeld worden. Ook kunnen de resultaten niet worden teruggekoppeld.