Gemeente Doetinchem

`Erop-af' nieuwe methode in aanpak jeugdwerkoosheid:

Integrale Trajectbegeleiders helpen jongeren actief aan opleiding of werk

Persbericht, 12 januari 2011

Jongeren met een grote afstand tot de arbeidsmarkt kunnen vanaf dit jaar rekenen op de begeleiding van Integrale Trajectbegeleiders. De gemeenten in de Achterhoek hebben daarvoor een gezamenlijke aanpak uitgewerkt. Het college van burgemeester en wethouders van Doetinchem heeft deze week ingestemd met het voorstel om een deel van het budget uit het Actieplan Jeugdwerkloosheid in te zetten voor dit nieuwe project.

Integrale Trajectbegeleiders gaan jongeren helpen die naast het verwerven van een inkomen en/of het behalen van een startkwalificatie ook op andere levensdomeinen problemen ondervinden. Zoals op het gebied van zorg, moeilijke thuissituatie, huisvesting of bijvoorbeeld schulden. Deze individuele trajectbegeleiders opereren op het snijvlak van scholing, arbeidsmarkt en zorg. Het is de bedoeling dat zij de jongeren gaan helpen bij de coordinatie van de hulp die er voor hen bestaat.

Erop-af

Het doel van deze Integrale Trajectbegeleiding is dat er nieuwe competenties worden toevoegd aan de bestaande begeleiding van dit soort kwetsbare jongeren. Maar wel zónder `iets nieuws te bouwen'. De individuele trajectbegeleiders wachten niet af, maar gaan pro-actief aan het werk. Letterlijk: erop-af. Kenmerkende woorden voor deze Integrale Trajectbegeleiding zijn `intensief', `integraal' en `individueel'. Intensief omdat voor de begeleiding meer tijd beschikbaar is dan binnen de reguliere trajectbegeleiding. Integraal omdat de integrale trajectbegeleiders het totaal van dienstverlening coordineren. En individueel omdat iedere jongere die van het traject gebruik maakt, maatwerk krijgt. Uiteindelijk is het doel dat de jongeren weer een opleiding gaan volgen of aan het werk gaan.

400 jongeren

In totaal telt de Achterhoek zo'n 800 werkzoekende jongeren. Niet al deze jongeren komen in aanmerking voor de Integrale Trajectbegeleiding. Jongeren met dermate complexe problemen en bij we de afstand tot de arbeidsmarkt dermate groot is, komen niet aanmerking. Voor deze groep (ongeveer 100 jongeren) zijn zeer (arbeids)intensieve trajecten nodig, die voornamelijk op de zorg- en psychosociale ondersteuning gericht zijn. Daarnaast is er een groep jongeren die op relatief korte afstand tot de arbeidsmarkt staat. Zij kunnen zichzelf of met de reguliere re-integratieondersteuning redden. Deze groep bestaat uit ongeveer 300 jongeren.
De rest, circa 400 jongeren, komt voor de begeleiding van de individuele trajectbegeleiders in aanmerking. Dit zijn veelal jongeren tussen de 18 en 27 jaar.

Actieplan Jeugdwerkloosheid

De inzet van individuele trajectbegeleiders valt onder het Actieplan Jeugdwerkloosheid. Dit actieplan is in de zomer van 2009 in de Achterhoek gelanceerd om de werkloosheid onder jongeren tegen te gaan. Eind vorig jaar kregen de gemeenten in de Achterhoek vanuit het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid toezegging van een extra budget. Aanleiding waren de resultaten die binnen de Achterhoek inmiddels waren behaald bij het terugdringen van de jeugdwerkloosheid. Het nieuwe project Integrale Trajectbegeleiding wordt deels vanuit deze extra middelen gefinancierd. Het project duurt een jaar, met mogelijkheid van een jaar verlenging.

Persberichten