Gemeente Doetinchem

Achterhoek spant zich succesvol in voor terugdringen dakloosheid:

Ruim 100 daklozen volg(d)en traject om weer `normaal' te wonen en leven

Persbericht, 12 januari 2011

Meer dan honderd daklozen zijn tussen 2009 en 2010 met een traject gestart om een einde te maken aan hun dakloosheid. Tot aan eind 2010 stroomden in totaal 43 van hen door naar een woonplek. Sinds de start van het Regionaal OGGz-beleidskader en -plan en het Achterhoeks Regionaal Kompas zijn de gemeenten in de Achterhoek erin geslaagd om het aantal mensen dat dakloos is of raakt, fors te verminderen. Ook de aanpak van overlast door daklozen werpt vruchten af.

Sinds 2007 bestaat er in de Achterhoek een gezamenlijk beleid rond de Openbare Geestelijke Gezondheidszorg (OGGz). Hierin hebben de gemeenten met elkaar afgesproken dat zij hun lokale en het regionale beleid en de voorzieningen voor kwetsbare burgers (inwoners met veel problemen, van schulden tot verslaving en dakloosheid) op elkaar afstemmen. Aanvullend op dit beleid werd in maart 2008 het Achterhoeks Regionaal Kompas samengesteld. Voor de groep daklozen zijn hierin de kaders van het OGGz-beleid nader uitgewerkt en geconcretiseerd. Sindsdien zijn verschillende initiatieven tot stand gekomen, die ervoor hebben gezorgd dat veel daklozen hun weg naar een vaste woonplek (weer) hebben gevonden. Ook is een belangrijk resultaat dat het aantal meldingen van overlast door daklozen sinds 2008 sterk is verminderd.

Beschermd wonen

Zo zijn in de afgelopen jaren diverse (beschermde) woonvoorzieningen voor (ex-)daklozen gerealiseerd, uitgebreid en verbeterd. In juni 2008 is een sociaal pension in Doetinchem geopend (van IrisZorg), waar momenteel tien daklozen een eigen kamer hebben. In 2009 is de nachtopvang uitgebreid naar twaalf plekken. Daarnaast zijn speciaal voor de tijdelijke opvang van probleem- en zwerfjongeren 10 woonplekken gerealiseerd in twee woningen in Doetinchem (door Stichting Jongerenopvang Doetinchem, SJOD). In maart 2009 is het woonproject voor jongeren `Kamers met Kansen' van start gegaan. Naast deze woonplekken voor jongeren zijn tot aan eind 2010 in totaal 43 mensen vanaf de straat doorgestroomd naar een zelfstandige woning, al dan niet via het sociaal pension.

Dagbesteding

Het beleid van de Achterhoekse gemeenten is daarnaast gericht op de combinatie met dagbesteding, om daarmee ook de uitstroom naar werk te realiseren. Eind 2008 werd het nieuwe dagcentrum De Werkplaats in gebruik genomen, waar daklozen overdag welkom zijn. De Werkplaats biedt aan daklozen activiteiten gericht op het terugkrijgen van meer structuur in hun dagelijks ritme en op meer zingeving in het bestaan.

Via De Werkplaats worden daarnaast individuele trajectplannen opgestart. Tussen de start van het Achterhoeks Regionaal Kompas en eind 2010 hebben ruim honderd daklozen hiervan gebruik gemaakt. Via een individueel trajectplan werken zij actief aan het beëindigen van dakloosheid. In het trajectplan staan persoonlijke doelen met betrekking tot wonen, zorg, inkomen en dagbesteding. De deelnemers krijgen daarbij een vaste trajectbegeleider. Twintig van deze deelnemers zijn in 2008 en 2009 ook een traject gaan volgen richting werk. Eind 2010 waren dat er 25. In 2010 zijn twaalf mensen doorgestroomd naar activiteiten van onder meer Pauropus, Guus en Sagem.

Plannen

Het Regionaal Kompas loopt nog tot en met 2013. Dan moet het aantal daklozen op straat ten opzichte van 2007 zijn verminderd met ten minste 75 procent. Ook moet het aantal dreigende daklozen ten opzichte van 2007 met minimaal 87 procent zijn afgenomen. Extra prioriteit hebben daarin de zwerfjongeren. Zij krijgen voorrang bij de trajecten gericht op uitstroom en beëindiging van dakloosheid. Plannen tot die tijd zijn onder meer de realisatie van een hostelvoorziening voor daklozen (door IrisZorg), de uitbreiding van het sociaal pension naar dertien plaatsen en een Domusvoorziening (Leger des Heils).

Persberichten