Gemeente Almere

Almere biedt oplossing voor tekort sociale huurwoningen

12-01-2011

Logo Ik bouw betaalbaar in Almere De gemeente Almere komt met een oplossing voor iedereen die niet langer in aanmerking komt voor een sociale huurwoning. Het gaat om mensen met een bruto jaarinkomen (net iets) boven EUR33.614. Vanaf 1 januari 2011 vallen zij tussen wal en schip, omdat woningcorporaties vanaf dat moment verplicht zijn om 90% van hun woningen te verhuren aan mensen met een inkomen lager dan EUR33.614. Met de regeling `IkbouwbetaalbaarinAlmere' - een coproductie van de gemeente Almere en woningcorporatie De Key - wordt deze mensen een alternatief geboden; die huishoudens kunnen in Almere hun eigen huis bouwen.

De Almeerse wethouder Adri Duivesteijn roept mensen dan ook op niet langer te wachten op een corporatiewoning, maar actief en concreet vorm te geven aan het eigen wonen. "In Almere hoeven mensen niet afhankelijk te zijn van het aanbod van corporaties of particuliere verhuurders, maar kunnen het aanbod zelf creëren. En wat leuk is: dat kan ook nog eens op basis van de eigen wensen, ideeën en behoeften."

Noodklok

Vanaf 1 januari 2011 geldt dat woningcorporaties tenminste 90% van hun sociale huurwoningen moeten verhuren aan mensen voor die deze woningen primair bedoeld zijn. Dit betekent dat het overgrote deel van de sociale huurwoningen wordt toegewezen aan mensen met een bruto jaarinkomen tot EUR33.314, en dat de resterende 10% over een veel grotere groep moet worden verdeeld. De huurdersvereniging Woonbond en de corporatiekoepel Aedes lieten weten grote zorgen te hebben; zij vrezen dat hele inkomensgroepen tussen wal en schip zullen vallen.

Oplossing

Voor die mensen heeft de gemeente de nieuwe regeling `IkbouwbetaalbaarinAlmere-plus' (Ibba-plus) opgesteld. Met deze regeling kunnen mensen met een bruto jaarinkomen tot EUR46.000 hun eigen woning bouwen. Deze regeling is een uitbreiding van de `IkbouwbetaalbaarinAlmere' (IbbA) regeling, die al eerder werd geïntroduceerd. IbbA richt zich op mensen met een bruto jaarinkomen vanaf EUR20.000. Dit betekent dat ook mensen die wel binnen die 90%-grens vallen voor een zelfgebouwde `woning op maat' kunnen kiezen. Deze zelfbouwers betalen alleen dát deel van de stichtingskosten dat zij kunnen financieren. Dat deel moet wel minimaal 52% zijn. Het deel dat zij niet kunnen betalen, wordt gefinancierd door de gemeente Almere. Op de lange termijn betalen de bewoners het prijsverschil terug, bijvoorbeeld als hun inkomen stijgt of als zij hun woning verkopen.
Duivesteijn ziet enkel voordelen: "Mensen kunnen ontsnappen aan ellenlange wachtlijsten. Als je vandaag een kavel koopt, kun je morgen aan de slag. Je bent niet aangewezen op een standaard woning, maar je kunt je huis - van het eerste ontwerp tot de definitieve afwerking - zelf vormgeven. En de huur die je normaal gesproken aan een corporatie of particuliere verhuurder zou betalen, investeer je nu volledig in je eigen woning. Je bouwt niet alleen je woning, maar ook aan je vermogen."

Homeruskwartier

In Almere maken al meer dan tweehonderd huishoudens gebruik van de `IkbouwbetaalbaarinAlmere' regeling. De eerste betaalbare kavels zijn uitgegeven in Homeruskwartier in Almere Poort, Nederlands' grootste proeftuin op het gebied van particulier opdrachtgeverschap. Inmiddels zijn de eerste woningen opgeleverd. Duivesteijn vindt het resultaat fantastisch: "De bewoners hebben het maximale uit hun - soms zeer bescheiden - budget gehaald. Geen woning is hetzelfde, maar ze hebben één ding gemeen, namelijk dat ze vrijwel allemaal groter, goedkoper en kwalitatief beter zijn dan de reguliere koopwoning die projectmatig tot stand is gekomen."

Op 15 januari vindt, in het Stadhuis van Almere, een infodag plaats, met informatie over de regeling en de IbbA-kavels in Homeruskwartier en Noorderplassen West. Geïnteresseerden kunnen ook binnenlopen in de Kavelwinkel in de hal van het Stadhuis, of kijken op www.ikbouwbetaalbaar.nl.